Beachvolleyseizoen start indoor

Beachvolleyseizoen start indoor: “Kijken hoe ver we staan”

Op 4 januari starten Dries Koekelkoren en Tom van Walle aan een nieuw beachvolleybalseizoen. Niet op zonnige, zuiderse stranden. Wel 175 kilometer ten noorden van Brussel, in het Nederlandse Den Haag. Omdat het weer er even bar als in België is, worden de wedstrijden indoor afgewerkt.

“Binnen of buiten spelen, is heel anders,” vindt Dries Koekelkoren. “Natuurlijk heb je in een zaal geen invloed van het weer. Veel wind of andere zware weersomstandigheden maken het spel outdoor vaak harder; vooral bij opslagen. We merkten al dat een floatservice moeilijker is indoor, terwijl je met springopslagen veel minder een verschil kan maken. In tegenstelling tot buiten.”

“We trainen nu toch al een tijdje in de zaal,” vult Tom van Walle aan. “Het went snel. Deze zaal is ongelooflijk uitgerust: ze is hoog, ruim, licht en warm. In België zijn er ook enkele zalen waar we op zand kunnen trainen, maar daar is het veel kouder en dat zorgt voor strammere spieren en gewrichten. We trainen ook graag in Nederland omdat er meerdere topteams spelen en we zo tegen verschillende teams kunnen sparren. Dat biedt zeker een meerwaarde.”

Waardemeter en punten

Onze beste Belgische beachvolleyballers wilden de eerste toernooien van het jaar zeker niet missen. “We hebben nu iets meer dan twee maanden achter de rug zonder wedstrijd. Dan wil je toch graag terug spelen zodat je weet waarvoor je getraind hebt. Dit toernooi is een waardemeter om te zien waar we staan, maar eveneens direct de kans om cruciale punten te verzamelen voor de wereldranglijst,” vertelt Koekelkoren.

Van Walle beaamt: “Voor ons is dit dus direct belangrijk. Een concrete ambitie uitspreken is echter heel moeilijk, omdat we de voorbije maanden met onszelf bezig waren. Nu kunnen we dus zien waar onze tegenstanders staan. We willen sowieso wel de poule overleven en dan zien we wel wat er komt.”

Er is natuurlijk hard gewerkt na het laatste toernooi in Qinzhou, waar de vierde plaats behaald werd. “Eerst was er even vakantie, maar daarna zijn we aan de voorbereiding gestart. We hebben deels fysiek gewerkt, maar startten vrij vroeg met de bal omdat de eerste wedstrijden er al snel aankwamen. Na de toernooien in Den Haag en het Tsjechische Pelhrimov volgt een tweede voorbereidingsperiode met opnieuw een fysiek luik. Het is onze eerste keer dat we overwinteren met een coach en dat zorgde voor enkele aanpassingen aan ons spel. Het kan dus best zijn dat we daardoor een kleine terugval kennen, maar de bedoeling is dat we hier op langere termijn de vruchten van plukken,” verduidelijkt Koekelkoren.

“Er volgt sowieso een evaluatie na Den Haag,” pikt van Walle in. “De gebreken en minpunten worden uitgebreid geanalyseerd in de anderhalve maand van onze tweede voorbereidingsperiode. Ook al weten we dat we de nieuwe elementen nog niet volledig onder de knie kunnen hebben, er moet toch al iets van terug te vinden zijn. Anders zou het werk van de voorbije maanden voor niks geweest zijn. De CEV Masters in Tsjechië (11 tot en met 14 januari) zijn evenzeer belangrijk voor die analyse. Er zal een zeer sterke bezetting zijn met verschillende Europese toppers die ritme willen opdoen. We kijken in de eerste plaats naar onszelf, maar kunnen zo ook zien hoe ver de andere teams al staan.”

Krachten doseren

“Daarnaast willen we vanaf half januari voldoende powertraining doen zodat we een basis leggen voor de rest van het seizoen. Zo kunnen we de conditie makkelijker onderhouden zonder tussenin vermoeiende krachttrainingen in te lassen,” weet van Walle.

“Het wordt sowieso een lang seizoen. Daarom bekijken we altijd welke combinatie van toernooien het best is qua reisschema en punten. Het is een uitdaging om de krachten juist te doseren en gericht te pieken. We willen dit seizoen graag onze plaats op de wereldranglijst verdedigen en een podiumplaats pakken op een belangrijk toernooi, nadat we in 2017 een vierde plaats pakten op het EK en in Qinzhou. Al blijft het vooral belangrijk dat we het eigen niveau opkrikken zonder naar anderen te kijken; uiteindelijk uit zich dat toch in resultaten,” besluit Koekelkoren.

Koekelkoren/van Walle speelt van 4 tot en met 7 juli in Den Haag. Dat toernooi is geregistreerd door de FIVB en kreeg vier sterren (op een schaal van vijf) mee. De punten tellen mee voor de wereldranglijst waarvan de top 16 in 2020 naar de Olympische Spelen in Tokio mag. Een week later wordt aangetreden in het Tsjechische Pelhrimov als onderdeel van de CEV Masters. Deze punten tellen mee voor de Europese ranking en zijn daarom alleen belangrijk om een goede uitgangspositie te bekomen voor het EK dat van 16 tot en met 22 juli in Nederland (Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Apeldoorn) wordt afgewerkt.

Na deze twee indoortoernooien volgt anderhalve maand zonder wedstrijd. Normaal start het buitenseizoen op 27 februari in het Amerikaanse Fort Lauderdale. Daaraan gaf de FIVB vijf sterren, waardoor er nog meer punten te verdienen zijn voor de wereldranking.

 

This entry was posted in beachvolley, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail
12.01.2018 Leys terug naar België Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook