Koekelkoren/van Walle als nummer één in China

Koekelkoren/van Walle als nummer één in China

Het weer deed het al even vermoeden: het beachvolleybalseizoen loopt op zijn einde. Koekelkoren/van Walle werkt tussen 11 en 15 oktober het laatste toernooi van deze jaargang af in het Chinese Qinzhou. En dat wordt door omstandigheden heel bijzonder.

 

 

Morgen, zondag 8 oktober, reist ons Belgische duo al af naar Zuid-China. “Om ons aan te passen aan het plaatselijke klimaat en de jetlag zo goed mogelijk te verteren,” verduidelijkt Dries Koekelkoren. “Het is speciaal voor ons omdat we voor het eerst deelnemen als hoogst gerangschikte team op de hoofdtabel.”

Het is uniek voor het Belgische beachvolleybal dat een duo van ons als nummer één mag starten. Toch maakt het van onze mannen niet direct de grote favoriet voor de eindwinst. “Het is niet omdat wij hoger op de rangschikking staan, dat we noodzakelijk intrinsiek beter zijn dan de andere teams. Heel wat Braziliaanse teams werden door elkaar geschud na de Olympische Spelen waardoor ze een jaar na de olympiade nog niet op hun correcte plaats staan. Hun nationaal circuit liep in tussentijd op volle toeren waardoor ze met voldoende matchritme afzakken en zo misschien toch in het voordeel zijn. In Europa ligt het seizoen toch al bijna anderhalve maand stil.”

Single elimination

Dat is de reden waarom vele teams de trip naar China niet maakten. “Aangezien er zo veel tijd zat tussen het EK en Qinzhou, stopten de meeste ploegen al eind augustus met het seizoen. Wij opteerden ervoor om wel mee te doen omdat het tussenseizoen anders te lang zou zijn en er ook veel punten te verdienen zijn in China.”

Het slottoernooi van de World Tour kan wel gevaarlijk zijn aangezien er gespeeld wordt met een format dat bestaat uit single elimination of rechtstreekse uitschakeling. Dit betekent dat één verloren wedstrijd onmiddellijk het einde kan betekenen; terwijl op de meeste plaatsen met double elimination gewerkt wordt. Dan stopt het pas als je twee wedstrijden verliest. “Het kan inderdaad een dure verplaatsing worden als we in de eerste ronde gewipt worden, maar daar gaan we niet van uit. We ambiëren een plaats in de top vijf, hoewel dat natuurlijk sterk afhangt van de loting. Als nummer één ben je in de eerste ronde wel beschermd, maar daarna niet meer,” houdt Dries Koekelkoren beide voeten op de grond.

 

 

Sterren

Het beachcircuit telt heel wat verschillende toernooien waardoor het niet altijd evident is om in te schatten wat de belangen zijn. Qinzhou is bijvoorbeeld een driesterrentoernooi van de FIVB World Tour.

Zowel CEV (Europa) als FIVB (mondiaal) organiseren wedstrijden. De Europese matchen monden uiteindelijk uit in het EK dat dit jaar in het Letse Jurmala plaatsvond. Daar eindigden de Belgen als vierde. Volgend jaar staat het Europees Kampioenschap trouwens in vier Nederlandse steden gepland.

De mondiale toernooien zijn dan voornamelijk het WK en de World Tour. De World Tour kent een rangschikking toe met sterren: één ster voor de kleineren, vijf voor de grootsten. De sterkte van het deelnemersveld en de te verdienen punten voor de ranking nemen dan ook toe per ster. Vanaf volgend seizoen mogen ploegen uit de top 20 van de wereldranglijst – waarbij Koekelkoren/van Walle – niet meer deelnemen aan de evenementen met één of twee sterren om zo ook de andere teams de kans te geven om punten te sprokkelen.

Het ultieme doel is dus om zoveel mogelijk punten te verzamelen met een goede plaats op de wereldranking als gevolg. De beste 16 ploegen in 2020 plaatsen zich immers rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Tokio.

This entry was posted in beachvolley. Bookmark the permalink.
 archive
18.01.2018 Maaseik verliest van Sam Deroo Detail
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook