Belgische volleybalbond keurt na overleg met Liga vernieuwde play-offs goed

Hete hangijzers besproken
Na overleg tussen Belgisch federatievoorzitter Guy Juwet en de voorzitter van de Liga, Philippe Boone, werden enkele plooien gladgestreken met de Liga en nam Volley Belgium (Koninklijk Belgisch Volleybalverbond) donderdag tijdens zijn raad van bestuur enkele beslissingen over de competitie in de hoogste mannenafdeling. “We hebben overlegd met de leden van de raad van bestuur én onze verschillende commissies en opnieuw onze openheid aan de Liga getoond.” zegt Juwet. “Enkele delen van hun verhaal kunnen we volgen maar altijd onder voorbehoud van een opbouwende samenwerking met wederzijds respect: constructieve medewerking van de Liga-vertegenwoordigers en de Liga-ploegen aan het Belgisch volleybal, de Beker van België, de nationale selecties en andere initiatieven van de federatie.” Onder deze voorwaarden keurt de federatie het voorstel van de nieuwe play-offs zonder Topvolley Antwerpen goed en werden enkele andere hangijzers besproken.

 

Play-offs met negen teams in Liga A betekent dat de clubs enkele dagen na de bekerfinale van 18 februari al opnieuw in actie komen voor het tweede deel van de competitie. De reguliere competitie eindigt op 10 februari waarna de negen clubs in drie poules van drie verdeeld worden volgens het ‘serpentine’-systeem. De winnaars van die drie poules en de beste tweede bestrijden elkaar vanaf 24 maart in play-off 1. De vijf andere teams spelen play-off 2. Vanaf 21 april staan de finales gepland.

 

“Geen vernieuwingen die een wijziging van het competitiereglement in een lopend seizoen vragen”
Kwamen nog aan bod bij het overleg tussen federatie en Liga vorige week: het gebruik van het videochallengesysteem, tablets en headsets en het voorstel van de Liga om begin januari 2018 een tornooi met de Ligaploegen te organiseren.
“Over de digitale vernieuwingen kunnen we duidelijk zijn,” zegt Juwet. “We zijn niet akkoord om het videochallengesysteem in te voeren in een lopende competitie. In geen enkele van de competitiefases trouwens. Dat zou een verandering van het competitiereglement met zich meebrengen en in het verleden gaf zo’n wijziging telkens veel discussies. We zijn wel akkoord om het videochallengesysteem, samen met de clubs en de Liga, voor de volgende seizoenen te bekijken. Zo kunnen we ook de verantwoordelijken voor de arbitrage en de competitie erbij betrekken.”

 

Volley Belgium volgt dezelfde redenering voor het gebruik van tablets (voor wissels, time-outs en challenges) tijdens competitiewedstrijden: dit seizoen kan het nog niet maar voor volgend seizoen is het bespreekbaar als alle partijen aan tafel zitten. Het voorstel van de Liga om de scheidsrechters van headsets te voorzien kan wel op korte termijn bekeken worden.

 

Tornooi met Ligaploegen
Begin oktober maakte de Liga een voorstel bekend om in januari een tornooi met de Ligaploegen te organiseren waarbij de twee finalisten een prijzenpot van 20.000 euro kunnen winnen. “De pers omschreef dit tornooi als een nieuwe Liga-competitieformule, maar dit is een vriendschappelijk tornooi en zeker geen Liga-competitie. De organisatie van de competities is voorbehouden aan de federatie,” verduidelijkt Juwet. “Als de Liga in zijn communicatie consequent en transparant van een vriendschappelijk, vrijblijvend tornooi spreekt, zullen wij via onze verantwoordelijke arbitrage de nodige scheidsrechters voorzien. De organisatie van een parallelle competitie zal de federatie nooit toestaan. Wel stellen wij ons nog vragen bij de fysieke belasting voor de spelers in deze periode. Enkele spelers hebben me daar al persoonlijk hun bezorgdheid over gemeld.”
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
23.11.2017 Avoc Achel de onverwachte halve finalist Detail
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook