Yellow Tigers onderuit tegen Tsjechië

Yellow Tigers onderuit tegen Tsjechië

De Yellow Tigers zijn er op het EK in Azerbaidjan niet in geslaagd om Tsjechië te kloppen in een duel om de derde plaats. Door deze nederlaag lijkt het Europees kampioenschap voor onze dames al te stranden in de poulefase. Morgen wacht nog een duel tegen Servië, dat de tweede plaats van de Europese ranking bezet.
“De ploeg zal zich dubbel plooien, want iedereen beseft het belang van deze wedstrijd,” had coach Gert Vande Broek net voor deze belangrijk confrontatie tegen Tsjechië gesteld. Een eerste video challenge werd gewonnen door het Belgische team, maar vlak daarna kwamen de Tsjechen terug tot 8-7. De Belgische vrouwen reageerden via Celine Van Gestel in aanval en in service. De andere teamleden volgden haar voorbeeld gretig en aan de tweede technische time out leidden onze Tigers met 12-16. Het duel tussen de twee opposites werd toen ruim gewonnen door Lise Van Hecke. Na een 14-20 voorsprong spartelden de Tsjechen nog wat tegen, maar Laura Heyrman stopte deze remonte kordaat en België won de eerste set. 

De tweede set verliep gelijkopgaand tot 10-10. Dan hadden de Yellow Tigers eventjes problemen met de aanval. Ze kregen vier punten om de oren, maar Lise Van Hecke loste het op. Havlickova daarentegen wandelde over het terrein alsof het haar allemaal niet interesseerde. Wat een contrast met de gedrevenheid van het Belgisch team dat terug op voorsprong klom. Achteraf bleek het pure misleiding, want plots scoorde Havlickova enkele belangrijke punten. Alweer raakte België niet uit een rotatie en daarvan profiteerde de Tsjechische ploeg.

Met Nathalie Lemmens in het team begonnen de Yellow Tigers aan de derde set. Op 1-6 moest de Tsjechische coach al bijsturen met een time-out. Laura Heyrman haalde alweer flitsend uit en België stoomde naar 14-19. Daarna begon Tsjechië beter te serveren en kwamen de Yellow Tigers onder druk door de opslagreeks van Kossanyiova. Tsjechië ging plots op en over België. Ontreddering en twijfel werden omgebogen in hetzelfde sprankelende spel als bij de setstart. De Yellow Tigers moesten uiteindelijk deze set toch afgeven na een voetfout van de nochtans uitstekende Lise Van Hecke.  

Britt Herbots verving Celine Van Gestel in de vierde set en ook Freya Aelbrecht werd door coach Vande Broek in het team gedropt. Een bevrijd Tsjechië – want ook voor hen stond deelname aan de volgende ronde op het spel – begon dartel te volleyballen en hoe hard de Belgische vrouwen ook vochten, het werd 11-5. De Yellow Tigers gaven niet op en keerden terug tot drie punten. Het verschil was echter in het begin van de set al gemaakt en onze nationale damesploeg moest opnieuw afhaken. 

Een nieuwe domper voor de Belgische vrouwen die morgen de nul nog kunnen uitvegen tegen Servië. Doorstoten naar de top twaalf van Europa, wordt nu wel een bijna onmogelijke opdracht.

TSJECHIË – BELGIË 3-1

Sets: 19-25, 25-23, 28-26, 25-19

België: Van de Vijver 2, Van Gestel 7, Heyrman 16, Van Hecke 31, Leys 11, Aelbrecht 4; libero: De Tant en Courtois; kwamen in: Guilliams, Lemmens 2, Herbots 5.

 

Reacties

Laura Heyrman: “Ons verlies vandaag is een hele grote teleurstelling omdat we ons doel niet halen. Het was gewoon onvoldoende. We vielen volledig weg. We begonnen erg goed, maar de dingen die we nodig hebben – zoals servicedruk – vonden we niet meer terug. We hadden de wedstrijd kunnen winnen, maar we geraakten niet meer in de match. Op dit moment overheerst de ontgoocheling. Morgen tegen Servië moeten we proberen om ons hierover te zetten. Iedere wedstrijd moet immers gespeeld worden.”

Gert Vande Broek: “Wat moet ik zeggen? Dat dit een hele grote ontgoocheling is? De eerste set spelen we heel goed. Met heel veel controle, zowel in ons spel als op mentaal vlak. We straalden rust en zekerheid uit. OK, de tweede set loopt fout op kritieke momenten, maar in de derde set kwamen we wel knap voor. Toen werd er misschien te vlug gedacht dat het wel goed zou komen. Daarna begon Tsjechië heel gecontroleerd te serveren met toch met veel risico. Ze deden ons pijn in receptie. In de vierde set speelden we geforceerd en maakten we fouten met dit resultaat als gevolg. Dit is een enorme, enorme ontgoocheling. Er rest ons heel weinig tijd om dit te verwerken. Wat we moeten doen, is direct opstaan tegen Servië en spelen voor ons leven. Winnen is sowieso moeilijk, maar we moeten tonen dat er nog toekomst is voor ons.”

This entry was posted in Dames. Bookmark the permalink.
 archive
18.01.2018 Maaseik verliest van Sam Deroo Detail
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook