Pas in de tiebreak net geen brons

Ondanks sterke prestatie geen brons voor België

 

Red Dragons begeven pas in de tiebreak

 

België – Servië 2-3

(17-25,  25-22, 25-19, 22-25, 12-15)

 

Twee keer haalde de Belgische mannenploeg een zevende plaats op het EK in de moderne volleyperiode, in 1948 werd een vijfde plaats behaald op het eerste EK ooit (met zes ploegen) en dus stond het al voor de strijd om het brons vast dat de Red Dragons in Polen de beste prestatie uit de Belgische volleygeschiedenis zouden schrijven. Vraag was alleen of het ook het eerste EK-brons voor de volgelingen van Vital Heynen zou worden, of het achtste brons voor de Serven in hun rijke volleytraditie. Het werd dit laatste, maar de Red Dragons waren er wel héél dicht bij.

 

Net als tegen de Russen keken onze landgenoten reeds vroeg tegen een achterstand aan, na weliswaar enkele mooie rallies met knappe verdedigingen langs beide zijden, maar ook door een aantal persoonlijke foutjes. Verhees kon even tegen prikken met enkele float-opslagen en ook aan het blok scoorden de Red Dragons wel eens, maar toen het Belgisch spel iets te stereotiep verliep, zagen Kovacevic, Podrascanin, Luburic en co de kans schoon om de eerste set te winnen. Geen sprake van minder gemotiveerde Serven, die hun nederlaag tegen Duitsland niet zouden verteerd hebben. Ook een mekkerende Heynen kon aan de zaken niks veranderen: 27% in aanval is immers véél te weinig!

Het leek bij 2-5 weer af te stevenen op een gelijkaardig scenario als in de eerste set, maar een ace van Van de Voorde en enkele knappe knallers van Van Walle zetten de toestand recht bij 7-7. En via een blok van Verhees en een aanval van Deroo stonden de Belgen voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong bij 10-9. Floaters van Van de Voorde, aanvallen van Rousseaux-Van Walle en een pak opslagmissers bij de Serven (5 stuks) brachten 18-16 en zelfs 20-17 op het ronde scorebord. Sam Deroo kwam nadrukkelijker in de match en samen met de blokkende Verhees en een uitstekende Van de Voorde zorgde hij voor een gelijke setstand.

In de derde set waren onze landgenoten wél dadelijk bij de les en via alweer Van de Voorde en een steeds vlotter scorende Van Walle ging het zelfs naar 8-4 en dankzij Deroo naar 12-7. Tijd om in te grijpen vond coach Grbic. Het hielp blijkbaar, want het Servische blok functioneerde iets beter en tot ergernis van coach Heynen maakten de Belgen de foutjes. Maar geen paniek bij 15-12: Deroo en Van Walle, steeds uitstekend in de nationale ploeg, hadden de hints van hun coach begrepen: 21-15. En met de hulp van Van de Voorde werd een volgende stap naar het brons gezet.

Maar in de vierde set werd er even jojo gespeeld: België 4-1, maar Servische opslagdruk langs Podrascanin en drie bloks verzetten de bakens naar 7-11. Verhees moest tussenbeide komen om erger te voorkomen. Dus toch Servische weerbaarheid. Een sterk ingekomen Klinkenberg bracht de stand bij 14-14 echter in evenwicht dankzij zijn knappe verdediging en zijn sterke aanval. Maar toch weer 14-17 langs Kovacevic. Een aanval in het gezicht van Van Walle (15-19) bleek nog geen slag in het gezicht van de Red Dragons te betekenen, vonden Deroo en Verhees (18-19) en even nadien ook Van Walle met zijn duivelse linkerpoot. Luburic en Podrascanin (ace) beslisten echter dat het een tiebreak werd.

De Serven blokten goed, maar Van de Voorde en co eveneens. Het werd dus bijzonder spannend met fouten bij twee ploegen die haast op het tandvlees zaten. Het zag er bij 4-7 niet te best uit, maar met drie straffe bloks op rij en een sterke opslag bracht een beresterke Van de Voorde even hoop bij 7-8. Net als Van Walle, maar Lisinac en Petric hadden een ander verhaaltje in hun hoofd. Omdat de Serven het side-outspelletje bleven meespelen, kwamen de Red Dragons niet meer op voorsprong, maar ze mogen wel met opgeheven hoofd dit EK verlaten. Brons was zo dichtbij, maar enkele details beslisten er anders over. Jammer!

 

België speelde met: Van den Dries 2, Deroo 15, Verhees 9, Van de Voorde 16, Valkiers 1, Rousseaux 5, libero’s Stuer en Ribbens. Kwamen in: Lecat, Van Walle 16, D’Hulst, Van Hirtum, Klinkenberg 4.

 

 

This entry was posted in EuroVolleyM, Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
23.11.2017 Avoc Achel de onverwachte halve finalist Detail
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook