Sam Deroo: “Wij maken tegen iedereen kans”

Aanvoerder Sam Deroo ziet het wel zitten met de Red Dragons

 

“Wij hebben tegen iedereen een kans”

 

Terwijl acht ploegen zich klaar maken om morgen de play-offs te spelen op het EK volley, konden de Red Dragons – net als hun collega’s uit Rusland, Servië en Duitsland – genieten van een deugddoende rustdag met bezoek aan een wellnesscentrum en even ontspannen. Alleen Pieter Verhees moest zich nog onderwerpen aan een aantal revalidatie-oefeningen om zijn enkel zo snel mogelijk weer in orde te krijgen. Of dat al donderdagavond zal zijn, blijft nog de vraag. Intussen hebben de Nederlanders in het spelershotel plaats geruimd voor de Tsjechen en de Italianen, die morgenavond tegen de Turken spelen. De winnaar van dit duel speelt donderdag tegen de Belgen, de verliezer moet naar huis.

 

Intussen blikt aanvoerder Sam Deroo tevreden terug op het eerste deel van dit EK.

“Het eerste gedeelte is schitterend verlopen. We brachten goed volley en de mentaliteit in de groep is uitstekend. Tegen Frankrijk begonnen we ook aan de match met de nodige agressie en dat ontbrak volgens mij een beetje in de volgende twee wedstrijden. Het pleit natuurlijk ook voor de klasse in deze groep dat we steeds terugkwamen, maar tegen de toplanden die nu volgen, moeten we toch trachten zulke ‘valse’ start te vermijden.”

Sam is best tevreden dat er nu twee rustdagen voor de Belgen voorzien zijn. “Zeker aan de Turken zag je dat ze fysieke problemen hadden in de derde match en ook bij ons krijgen Valkiers en Verhees alvast meer tijd om te revalideren, want we zullen iedereen nodig hebben. Anderzijds kunnen we niet ontkennen dat we ook dankzij een portie geluk zijn doorgedrongen tot de kwartfinale. Als de scheidsrechter in de tiebreak tegen Turkije geen bal affluit, die ze voordien al wel had goedgekeurd, dan waren we gewoon verloren. Maar geluk dwing je toch ook voor een stuk af: wij hebben niet opgegeven toen we vijf matchballen tegen kregen en dat is onze verdienste.”

Voor het toernooi begon, stelde je dat het niveau dat jullie in Kortrijk haalden tegen Duitsland, de norm, de standaard moest worden voor de toekomst. Zit je hier dicht bij dat niveau?

“Tegen Nederland stonden we in elke set achter, maar dat we er nadien zo vlot over gingen, kwam toch door dat goede niveau. Tegen Turkije was het knokken, maar tegen Frankrijk haalden we opnieuw dat hele sterke niveau. Vooral ons blok functioneert zeer goed, de rest ook, al kunnen de receptie en ons side-outspel misschien nog wel beter. Wat we zeker ook mogen meenemen, dat is onze vechtlust. Nooit opgeven. We moeten gewoon ons eigen concept blijven volgen.”

Hoe schat je onze kansen in, mocht je tegen Italië uitkomen in de kwartfinale? “In vergelijking tot onze laatste match tegen hen – in de World Leaguewedstrijd in Antwerpen wonnen we met 3-1 van hen met 25-15 in de laatste set – heeft Italië er maar één andere speler bij: Lanza, een stabiele receptie-hoekspeler. Maar wij zijn sindsdien toch ook een pak verbeterd. Het blijft natuurlijk Italië, een land met topclubs en topspelers. Het wordt hoe dan ook moeilijk tegen hen en we moeten zeker hun recentste matchen eerst nog analyseren. Maar ik denk dat we tegen iedereen kans maken om te winnen, op voorwaarde dat we onze start niet missen en dat de spirit in de ploeg goed blijft. Tegen Tsjechië wonnen ze telkens pas op het einde van elke set, wat aantoont dat ze de tegenstander tot op het ultieme moment kunnen laten meegaan, maar het daarna wel zelf afmaken.

Steun van het thuispubliek zoals in Antwerpen, krijg je hier niet. Al hoor je wel onze talrijke groep supporters. En door onze enthousiaste manier van spelen, kregen we ook de Polen een beetje achter ons. Het maakt ons als ploeg misschien wat sterker, maar uiteindelijk heeft iedereen in de groep al zijn bijdrage geleverd tot het succes. En dat is een meerwaarde. Het geeft ook aan de groep een goed gevoel dat er een vervanger inkomt, die evenwaardig in kwaliteit is. Zo vind ik b.v. dat onze twee libero’s – Jelle Ribbens voor het opvangen van floatopslagen, Lowie Stuer voor de poweropslagen – het heel goed doen in een onderschatte functie en wetende dat ze niet mogen scoren en dat ze hun taak toch perfect moeten uitvoeren. De coach heeft bij hen de sterkte uitgebuit van elke speler en ze verdelen de druk ook onder hun beiden.”

Om af te sluiten nog lovende woorden over de Red Dragons vanwege een volleykenner sinds jaar en dag: “Ik heb nog nooit een ploeg gezien die zo matuur een achterstand ophaalt als tegen Nederland en die dan de zaak zo koel afmaakt. Chapeau voor het werk van Vital!”

Zo hoort u het ook eens van iemand anders…

 

Wedstrijden van woensdagavond in Katowice:

17u30 Italië – Turkije; 20u30 Frankrijk – Tsjechië.

 

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
23.11.2017 Avoc Achel de onverwachte halve finalist Detail
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook