Red Dragons schrijven geschiedenis met 1/2 finale

Belgen naar halve finale volley op EK in Polen

Red Dragons schrijven volleygeschiedenis

België – Italië 3-0

(25-21, 25-11, 25-23)

Konden de Red Dragons donderdagavond in Katowice  geschiedenis schrijven? Zouden zij de eerste nationale mannenploeg zijn die op een EK volley kon doordringen tot de halve finale? Zelfs de oorlogsveteranen van 1948 geraakten in het eerste EK ooit niet verder dan een vijfde plaats. De Belgen begonnen alleszins gemotiveerd, geconcentreerd en bewust van het eigen kunnen aan de wedstrijd tegen de Italianen. In de tweede set werd het zelfs een regelrechte blamage voor de trotse Azurri. Als de blauwhemden in de derde set toch naderden, deed Deroo er nog een schepje bovenop en geholpen door stapels Italiaanse missers ging het naar een onwaarschijnlijk geachte 3-0 winst. Magistraal!

“Wij kunnen ons tegen toplanden als Italië geen ‘valse start’ veroorloven,” had aanvoerder Sam Deroo voor aanvang van de wedstrijd gesteld. En hij voegde zelf de daad bij het woord. Samen met een knaller van Rousseaux, een blok van de onverwacht gestarte Verhees en een slim afleggertje van Van de Voorde zorgden ze tijdens bijna de ganse set voor een evenwichtig wedstrijdverloop, ondanks de opslagknallers van Oleg Antonov, de man met de overigens typisch Italiaanse naam: 13-13. Maar toen ook Sam Deroo zijn slagkracht bewees, vluchtte de Italiaanse coach bij 18-16 in zijn eerste dode tijd. Van den Dries maakte er nog 20-17 van, maar toen Piano met een lichte toets uithaalde, moest ook Heynen even voor rust en info zorgen. Van de Voorde en de ingekomen Van Walle hadden het begrepen en blokten naar 24-20. Van den Dries zorgde voor de ‘finishing touch’ en 1-0 voor de Red Dragons na liefst zes Italiaanse opslagmissers.

In de tweede set liepen de Azurri’s een stevig blauwtje op, toen ze door uitblinker Deroo, Van den Dries en de opslagen van Valkiers op een 14-6 achterstand geplaatst werden. De twee Italiaanse ‘time-outs’ waren toen al opgebruikt! Het gekende Belgische blokwerk en knap opslagwerk van Van Hirtum zorgde voor de rest (21-7). Een Italiaanse blamage was in de maak! Van Walle zorgde voor het toetje en 25-11. Wat een vernedering voor de trotse Azurri.

Zelfs na de tien minuten absurde rust bleven de Red Dragons, met een slimme Deroo weer in een hoofdrol, verder hun hoog niveau etaleren en bij 5-2 was het weer van dattem bij de Italiaanse coach. Zijn ploeg bleef echter de fouten opstapelen. Hadden zij toch nog de 1-3 nederlaag in het achterhoofd tijdens de World League-wedstrijd eerder dit jaar in Antwerpen? Veel geloof en vechtlust zat er bij de zuiderlingen niet meer in, al probeerde Sabbi dat wel. Hij kreeg zowaar zijn ploegmaats mee naar 9-10. Deroo, Van de Voorde en Lecat maakten de pret van korte duur en als ook de videobeelden nog een keer in het Belgisch voordeel uitvielen, stond het 17-14. Verhees leek geen hinder meer te ondervinden van zijn stevig ingebonden enkel en blokte er lustig op los. Maar Vettori gaf zich nog niet gewonnen, al lieten zijn ploegmaats meer dan één steekje vallen. Die fouten konden de Red Dragons niet deren, met Deroo naar de eerste matchbal (gered door Vettori) en met de hulp van de zoveelste opslagmisser van de Italianen werd er nog op het terrein een feestje gebouwd. België naar de halve finale tegen Rusland.

België speelde met: Van den Dries 12, Deroo 16, Verhees 7, Van de Voorde 6, Valkiers 1, Rousseaux 2, libero’s Stuer, Ribbens. Kwamen in: Van Hirtum 1, Van Walle 2, D’Hulst, Lecat 1.

This entry was posted in EuroVolleyM, Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail
12.01.2018 Leys terug naar België Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook