Poolse supporters voor de Belgische ploeg

Red Dragons hebben ook in Polen heel wat supporters

 

“Als ze er nog meer in geloven, halen ze de top”

 

De Belgische mannenploeg wordt in Katowice niet alleen stevig aangemoedigd door een honderdtal Belgische supporters, maar ook heel wat Polen scharen zich achter de Red Dragons. Twee 26-jarige meiden uit Krakau, Pati Szczupal en Magda Kaminska, behoren zeker tot de hevigste fans van onze landgenoten. Ze hebben zelfs de tekst van het nationale volkslied bij zich – zingen valt ze nog iets moeilijk – maar ze hebben wel Belgische vlaggen en sjaals bij zich. En aan aanmoedigingen vanuit vak K ontbreekt het allerminst!

 

“Wij zijn geen doorsnee Poolse vrouwen. Vandaar misschien onze passie voor het volley,” klinkt het niet zonder enige zelfspot. Pati is psychologe, Magda is ingenieur, maar ze hebben mekaar eigenlijk leren kennen in de journalistiek, toen ze voor een Poolse internetsite vooral de Italiaanse competitie moesten volgen.

“Maar ook daar reeds vond ik jullie Belgische spelers opvallende figuren. We leerden ze ook nog kennen op het WK 2014 in Krakau en dat bleken zulke toffe gasten te zijn, dat we voor ‘eeuwig’ hun fans zullen blijven. Niks pretentie, er gewoon mee kunnen babbelen, iets drinken, heel gewone sympathieke jongens. Wat een verschil met de meeste Poolse spelers, die dikwijls arrogant uit de hoek kunnen komen. Zij denken, omdat ze wereldkampioen werden, dat ze boven het gewone volk staan. En als ze verliezen – zoals in de openingsmatch tegen Servië – dan is het de schuld van één foute actie. Komaan, zeg!”, haalt Pati uit.

Hoe komen ze erbij om naar het volley te gaan kijken en b.v. niet naar het voetbal? Speelden ze vroeger misschien zelf volleyball? “Ik een klein beetje, maar Pati helemaal niet. In Polen is het gewoon gevaarlijk om naar het voetbal te gaan met zijn hooligans. Daar is in het volley geen sprake van. Integendeel, wij vinden de sfeer bij het volley veel gezelliger en dat het er ook spannend kan aan toe gaan, bewees de Belgische ploeg deze week al wel,” grijnst Magda.

Houden ze van één bepaalde speler in de Belgische ploeg? Ze giechelen even.

“Nee, wij houden wel van alle spelers, van heel de ploeg, van de steeds vriendelijke fans, van Dominique Baeyens vroeger, een goede coach die we ook al langer kennen, maar ook van Vital Heynen, hoor! Die is ook zeer goed. Misschien omdat we vroeger vooral de Italiaanse competitie volgden, hebben we misschien toch meer een boontje voor de jongens die in Italië speelden: Pieter Verhees, Simon van de Voorde, Kevin Klinkenberg…,” bloost Pati.

Hoe denkt Pati als psychologe over de Belgische ploeg. Wat mankeert er volgens haar aan?

“Ik denk wel dat ze genoeg talent hebben en mentaal sterk staan, maar ze geloven zelf nog niet genoeg hoe sterk ze wel zijn. Mocht dat geloof er nog bijkomen, dan horen ze bij de top van Europa.”

Is het niet duur om naar het volley te komen kijken? “Hier in Katowice betalen we voor de matchen 100 Zloty (ongeveer 25 Euro) en dat is de normale prijs. We hopen de Belgen ook zaterdag in Krakau bezig te zien tijdens de halve finales, want daarvoor hebben we ook tickets en die kostten 250 Zloty (iets meer dan 60 Euro) voor de twee matchen. En mochten het niet de Red Dragons zijn, dan zien we liefst Italië of Serviërs bezig.”

Hebben ze nog tijd en geld voor andere hobby’s?

“Volley zal altijd onze passie blijven, maar we gaan ook wel eens graag naar concerten. Favorieten? David Garrett, de 2 Cello’s, The Dark Tenor… Nee, geen disco of techno voor ons. We zegden het toch al: we zijn geen twee gewone doorsnee Poolse vrouwen!”

 

 

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail
12.11.2017 Noliko Maaseik opnieuw bij Europese top Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook