Morgen het beste resultaat ooit op een EK voor de Red Dragons?

Morgen het beste resultaat ooit op een EK voor de Red Dragons?

Pieter Verhees: “Maar Italië moet hier wel presteren”

Pieter Verhees begint volgende maand aan zijn zesde seizoen in de Italiaanse competitie. Beter dan wie ook kent hij de Belgische tegenstander van morgenavond op het EK. “Met drie spelers was ik vorig seizoen ploegmaat bij Monza en met receptie-hoek Antonov speel ik komend seizoen bij Vibo Valentia samen. En tegen al de anderen heb ik al wel eens ooit gespeeld,” weet de 27-jarige Limburger, die letterlijk in het hoekje zat waar de klappen vielen, ondanks de fraaie resultaten van zijn ploegmaats.

“Ik kwam inderdaad slecht neer en daardoor is mijn enkel geraakt. In het ganse vorige seizoen geraakte ik nooit geblesseerd en uitgerekend nu wel, op een moment dat ik volop groeide in het toernooi. De kinesisten doen hier alles wat mogelijk is om me weer fit te krijgen, maar dat is geen garantie dat ik morgen al opnieuw kan spelen. Tja, een blessure komt altijd ongelegen.”

In de laatste wedstrijd om de World League halfweg juni in Antwerpen wonnen de Red Dragons met 3-1 van Italië, met nota bene een 25-15 setstand in de laatste set. Is er volgens Pieter iets veranderd aan die Italiaanse ploeg?

“Ik zie maar één wijziging en dat is de komst van Filippo Lanza, een stevige receptie-hoekspeler. Ik weet niet wat er in de World League haperde aan die Italiaanse ploeg. Natuurlijk hadden ze Zaitsev en Juantorena niet in de ploeg en dus moeten ook hier enkele jongeren, die ervaring missen, de klus klaren. Afwachten wat dat geeft, want die twee spelers zijn natuurlijk doorslaggevende figuren. Het is ook zo dat de Italianen, na de afgang en de laatste plaats in de World League, hier iets moeten bewijzen of ze krijgen voor weken de Italiaanse pers over zich heen. Geen halve finale halen, is voor hen een blamage. Zij moeten hier hun status bevestigen dat ze bij de beste vier landen van Europa behoren.

Al hun wedstrijden hier worden rechtstreeks op Rai Sport uitgezonden. Elk weekeinde kan je ook twee wedstrijden ‘live’ volgen en de andere kan je op een internetsite bekijken.”

Zelf was Pieter bijzonder tevreden over zijn vorig seizoen in de Italiaanse competitie. “Ik speelde in ongeveer 95% van de matchen mee. Gewoon mijn beste seizoen in Italië. De clubleiding had vooraf gesteld dat we de kwartfinales moesten halen in de beker en in de ‘scudetto’. Dat gebeurde ook, maar eens je daar staat, wil je altijd iets meer. Zo kwam deelname aan de Europese beker op het verlanglijstje. Dat lukte niet, maar met hun zevende plaats haalden ze het beste resultaat ooit in de Italiaanse competitie.”

Pieter stapte in het tussenseizoen over naar Vibo Valentia. “Die eindigden in het voorbije seizoen op de achtste plaats, maar ze zijn ook zeer ambitieus. Ik zal er voor het eerst ook in het zuiden van het land spelen. Ik ben graag in Italië. Uiteraard voor mijn volleycarrière, want de competitie staat er terecht hoog aangeschreven, je moet er elke wedstrijd presteren of je gaat ook tegen de laatste in het klassement onderuit. Het niveau van het volley is er de laatste jaren ook gestegen, vind ik.

Bovendien steek ik het niet weg dat het er ook leuk om te leven is omdat je bijna het ganse jaar mooi weer hebt en dat je er lekker kan eten. Niet dat ik zo’n gastronoom ben, maar het is wel mooi meegenomen. Een goeie pizza of pasta gaat er altijd wel in. Nee, ik maak dat zelf niet klaar, maar elke club heeft wel een sponsor, waar we mogen gaan eten. Met enkele ploegmaats op een terrasje napraten. Gezellig toch. Weliswaar niet voor elke avond, maar toch.”

En zijn toekomst in het volley?

“Voor het EK hadden we gesteld dat we tevreden waren met een plaats in de kwartfinale, maar mocht het de halve finale worden, dan konden we van een succes spreken. Hoewel de Italianen natuurlijk vandaag de Turken versloegen met 3-0 cijfers. Maar mochten we de halve finale halen, dan zou dat het beste resultaat ooit zijn van een Belgische ploeg. (nvdr het beste resultaat was immers een 5de plaats op het EK in… 1948.) Volgend seizoen wordt het WK ons hoofddoel. Dat is een nieuwe uitdaging. En als we niet mogen meedoen aan de World League op het hoogste niveau wegens allerlei commerciële belangen, dan vind ik dat de bond maar naar de rechtbank moet stappen.”

This entry was posted in EuroVolleyM, Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook