Red Dragons zorgen voor sensationele stunt

EK volley mannen in Katowice (Polen) 

Red Dragons zorgen voor sensationele stunt

België – Frankrijk 3-2
(25-22, 23-25, 25-21, 23-25, 15-12)

Nadat Tsjechië (3-1 tegen Slovakije) en Turkije (eveneens 3-1 tegen een voor 2/3 uit ex-‘Belgen’ bestaande Nederlandse ploeg) hun eerste wedstrijden op het EK mannen gewonnen hadden, begonnen de Red Dragons via een sterk blok, Van den Dries en Deroo uitstekend aan hun debuutmatch tegen uittredend Europees kampioen Frankrijk. Het zou de start worden van een spetterende avond, waarin de Belgische mannenploeg de winnaars van de World League tot een tiebreak dwong en ze – als kers op de taart – ook nog in de beslissende set verraste met bijzonder sterk blokwerk, een collectief homogene prestatie met Deroo als wereldtalent.

Bij 10-5 moest de Franse coach dan ook al naar een dode tijd grijpen. Boyer en co sloegen nu wél naast of onder het Belgisch blok. Maar onder aanvoering van een voortreffelijk verdelende Valkiers, lieten Rousseaux en Deroo niet begaan, ook al werden ze in de steek gelaten door de videoref (16-12). Boyer werd nu constant afgeblokt en bij 19-15 was coach Tillie aan een tweede ‘time out’ toe. Toen de Franse té dicht kwamen, deed ook Verhees zijn duit in het zakje aan het net. En het was niet toevallig dat Van de Voorde de eerste set afwerkte met een kill-block.

In een evenwichtige tweede set leken de blokkende Van de Voorde en een opslagsterke Van den Dries voor een eerste kloofje te zorgen, maar ondanks een fraai voetbalnummertje van Stuer bleven Le Roux en Le Goff de stand in evenwicht houden. Maar toen Bram Van den Dries enkele keertjes werd afgeblokt en de Fransen het opslagwapen hanteerden, moest Vital Heynen zijn manschappen twee keer bij zich roepen. Toen ook Valkiers uitviel met een knieblessure, mochten de Red Dragons een tweede stuntset vergeten, ondanks nog puik verdedigend werk.

Geen risico’s oordeelde de medische staff van de Belgen en dus startte Valkiers op de bank in de derde set. De ploeg dreigde eventjes de pedalen te verliezen en met enkele receptiefoutjes langs Belgische kant leek de Franse kloof snel gemaakt (4-8). De fut was uit de match. Gelukkig hadden Deroo, Van den Dries en de onverwacht opslagsterke Verhees genoeg veerkracht om zelf de situatie recht te zetten bij 13-12. De Fransen waren zo vriendelijk daar een pak fouten aan toe te voegen, maar het bleef evenwichtig, ook al door het sterke werk van Deroo, de blokkende Van de Voorde en via een scorende Van den Dries zowaar naar 20-18. Plots bleken er Belgische supporters in de zaal te zitten. Opnieuw een sterk Belgisch blok met Verhees en Van den Dries en vanuit een verloren gewaande positie leidden de Red Dragons plots met 22-19. Rousseaux en Van den Dries maakten het stuntwerk compleet. Wie had dat nog gedacht?

De Fransen begrepen de ernst van de situatie en grepen in langs Le Roux en Boyer. En hoewel D’Hulst stevig was ingevallen en Deroo en Van de Voorde enkele mooie punten maakten, was de Franse druk te groot (11-17), zodat we naar een tiebreak leken af te stevenen. Maar de Fransen lieten zich in slaap wiegen, stapelden de fouten op en daarvan maakten Van den Dries en co gebruik van om tot 20-21 terug te komen en opnieuw via dat sterk blok tot 21-22. Maar Clevenot maakt er toch een tiebreak van, waarin Deroo dadelijk een 2-0 op de bordjes brengt. Van den Dries knalt naar 4-1 en op de Franse bank is het bibberen begonnen. Ze blijven foutjes maken, terwijl het driemansblok van de Red Dragons voor vernieling blijft zorgen (7-4). De Belgen geven deze voorsprong niet meer af, de Fransen laten vier opslagmissers noteren in de tiebreak, maar Van Walle maakt de stunt compleet met … een blok.

België startte met: Van den Dries 24, Deroo 20, Verhees 7, Van de Voorde 9, Valkiers, Rousseaux 11, libero Stuer. Kwamen in: Van Hirtum, Ribbens, Lecat 2, D’Hulst, Van Walle 2, Klinkenberg 1, Van de Velde.

This entry was posted in Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail
12.11.2017 Noliko Maaseik opnieuw bij Europese top Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook