Red Dragons zwoegen zich naar het WK

Red Dragons zwoegen zich naar het WK (verslag)

België – Estland 3-1
(22-25, 25-20, 25-22, 25-15)

Dit toernooi verdient een ‘grand cru’-finale vond de Estse coach Cretu. Zijn wensen werden verhoord, maar het waren wel de Red Dragons die het WK-ticket in de wacht sleepten. Het had veel zwoegwerk gekost tegen de tweede beste ploeg uit het toernooi, die prompt de eerste set won. Maar Deroo, Rousseaux en Van Walle zorgden er in set twee en drie voor dat de twee broodnodige winstsets er uiteindelijk kwamen en ons land is dus volgend jaar op het WK in Italië en Bulgarije vertegenwoordigd met ook een beetje dank aan het thuispubliek..

Pieter Verhees had het gisteren nog duidelijk gesteld: “Geen euforie na de schitterende zege tegen Duitsland, want Estland is niet te onderschatten. Wij verloren tegen hen enkele jaren geleden ook nog een rechtstreekse kwalificatie. Het wordt nog moeilijk om aan twee winnende sets te geraken.”
Zijn woorden leken helaas uit te komen in de eerste set van de finalewedstrijd van het WK kwalificatietoernooi in Kortrijk, want de zwoegende Red Dragons keken op een bepaald moment tegen een 10-16 achterstand aan. De opslagen functioneerden niet als gisteren tegen Duitsland, Deroo noch Van den Dries kwamen voorlopig in het stuk voor, geen enkel geslaagd blok in de hele eerste set en alleen Van de Voorde en Rousseaux konden af en toe tegen prikken. Täht en Venno, in houthakkersstijl, scoorden echter dat het een lieve lust was (voor de 40-tal meegereisde Estse supporters). Maar na 13-19 kwamen de Belgen terug langs Van de Voorde, een uitstekende Rousseaux en een opslagbom van Van Walle. Bij 22-23 ontplofte De Lange Munte nagenoeg, maar Venno en Kollo temperden de vreugde na het eerste setverlies van de Belgen in dit toernooi: 22-25.

In de tweede set verdwenen de Belgische zenuwen als Deroo, Van de Voorde en een nu ontketende Van Walle de mogelijke frustraties in punten omzetten: 8-5. Ondanks acht opslagmissers in de tweede set, bleven de Esten aanklampen, omdat ook de Red Dragons in de fout gingen en ze soms moeilijk het geweld van Venno konden stuiten. Als Deroo tot scoren kwam, zag het er plots een stuk beter uit voor de Belgen (14-11), zeker na een nieuwe bom van Van Walle en een slimme block-out van Valkiers. Nog één set verwijderd van het WK-ticket.

In derde set greep de Estse coach dadelijk bij 3-0 naar een dode tijd. Nochtans was het pas bij 6-4 dat België via Van de Voorde haar eerste kill-block plaatste. Via een uitstekend verdelende Toobal, die handig uitblinker Täht en Venno bediende bleven de Esten tot 7-6 aanklampen, maar dan sloegen Deroo, Verhees en een ace van de ingekomen D’Hulst een kloofje van zes punten: 14-8. Het WK was nu heel dicht bij. Täht werkte nog wat tegen, maar uiteindelijk mochten de Red Dragons volgend jaar naar het WK met dank aan Van Walle en het enthousiaste thuispubliek. De rest van de match was voer voor de statistieken.

België: Van den Dries 1, Deroo 11, Verhees 7, Van de Voorde 5, Valkiers 2, Rousseaux 8, libero Stuer. Kwamen in: Van Hirtum, Lecat 4, Van Walle 13, D’Hulst 2, Klinkenberg 4, Ribbens, Van de Velde 4.

This entry was posted in Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook