Kaliningrad-Cuiaba: 42 uur reizen voor de Tigers

‘Reizen Raf’

Veel tijd om te rusten is de Tigers niet gegund. Na de zondagnamiddagwedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek is het eten en inpakken voor de Belgische vrouwen. Rond elf uur ’s avonds stappen ze de bus op om dinsdagavond rond 20u lokale tijd in de Braziliaanse jungle aan te komen. Dat zijn zes tussenstops en een reis van 42 uur.

Raf Vekemans, ook wel eens ‘Reizen Raf’ genoemd, is al acht jaar de vaste teammanager van de Yellow Tigers. Naast zijn sportieve taak als trainer organiseert hij ook al het praktische rond de nationale damesploeg: dagschema’s, eten, was, plas maar ook het vervoer. “Een reisdag van 42 uur is echt wel lang en uitzonderlijk, maar dat was absoluut niet voorzien in de oorspronkelijke planning,’ verduidelijkt hij. “Toen we de speeldata en locaties van de World Grand Prix kregen, was er de mogelijkheid om onze speelsters een dag rust te geven in België. Na Kaliningrad zouden we maandagmiddag in België aankomen om dan dinsdagavond via Lissabon naar Brazilië te vliegen. Een nacht in eigen bed en bij de familie zou een aangename onderbreking zijn van het zware ritme van zo’n Grand Prix. Eind maart berichtte de FIVB, de internationale volleybalbond, dat de eerste wedstrijd in Cuiaba omwille van de live-uitzending op de Braziliaanse tv met één dag vervroegd werd. Onze wedstrijd tegen Brazilië stond ineens op donderdag in plaats van op vrijdag. Weg rustdag…”

Zes tussenstops
Bij de Tigers zit ondertussen al veel internationale ervaring, niet alleen op het veld maar ook er naast. Zet de speelsters op een bus of een vliegtuig en bijna iedereen kan probleemloos slapen. De eerste slaap zal misschien al ingezet worden in de bus van Gdansk naar Kaliningrad, een rit van twee uur en een half die kan uitlopen tot vijf of zes uur aan de grensovergang tussen Rusland en Polen. Poolse en Russische douaniers checken bagage en paspoorten drie keer. Bij de heenreis nam die controle ongeveer twee uur in beslag. Van Gdansk vliegt de nationale damesploeg naar Brussel via Frankfurt. Rond half elf landen speelsters en staf in Zaventem en in plaats van een nacht thuis, worden het enkele uren rust in het EVC in Vilvoorde. Om halfvijf vertrekt iedereen opnieuw richting Zaventem voor de trip naar Brazilië. Van Brussel naar Lissabon, van Lissabon naar Sao Paolo en van Sao Paolo naar Cuiaba. Als het laatste vliegtuig op de grond staat, wacht er nog een busverplaatsing van een klein uur. Zes tussenstops en 42 uur reizen.

Alternatief was 40.000 euro duurder
“Verre van ideaal voor de rust van de speelsters,” zegt Vekemans, “maar toen ik het nieuws kreeg van de vervroeging van onze eerste wedstrijd heb ik onmiddellijk de alternatieven onderzocht. België is natuurlijk helemaal geen verplichte tussenstop van Rusland naar Brazilië. We konden vliegen van Kaliningrad naar Moskou, dan van Moskou naar Frankfurt, dan van Frankfurt naar Sao Paulo en uiteindelijk van Sao Paulo naar Cuiaba. Maar dan zouden we op identiek hetzelfde moment in Cuiaba aankomen als we nu doen. Oké, er zou dan één tussenstop minder zijn en we zouden zondagnacht enkele uren kunnen slapen in Kaliningrad, maar het kostte ons 40.000 euro meer. De Nederlanders nemen deze route wel, maar tijdens de laatste vlucht naar Cuiaba zitten we opnieuw samen in het vliegtuig met hen.” Klagen doen de Belgen niet. “Reizen is inherent aan de Grand Prix en het internationale topvolleybal. Naast Nederland zijn de Vereningde Staten en Brazilië onze tegenstanders in Cuiaba. De VS komen van het tornooi in Macau (China) en Brazilië van dat in Japan.”

In de hoogste groep van de World Grand Prix spelen de twaalf beste ploegen van de wereld drie weken lang op negen verschillende locaties tegen elkaar. België trad dit jaar aan in Ankara (Turkije), Kaliningrad (Rusland) en Cuiaba (Brazilië). De beste zes spelen van 2 augustus tot en met 6 augustus de Final Six in Nanjing (China).

Reischema (in lokale tijd)
Kaliningrad-Gdansk (bus, zondagavond)
Gdansk-Frankfurt (maandag 6.20u-7.55u)
Frankfurt-Zaventem (maandag 9.25u-10.20u)
Zaventem-Vilvoorde
Vilvoorde-Zaventem
Zaventem-Lissabon (maandag 19u-20.45u)
Lissabon-Sao Paolo (23.30u-5.30u)
Sao Paolo-Cuiaba (dinsdag 8.50u-10.05u)
Cuiaba-hotel (bus)

Speelschema (Belgische tijd)
donderdag 20 juli om 20.05u: België-Brazilië
vrijdag 21 juli om 22.10u: België-Vereningde Staten
zondag 22 juli om 17.15u: België-Nederland

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
23.11.2017 Avoc Achel de onverwachte halve finalist Detail
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook