Dominique Baeyens wil een afscheid in schoonheid

Dominique Baeyens wil een afscheid in schoonheid

Als de Red Dragons dit weekeinde minstens twee van hun drie wedstrijden winnen – en winst tegen Griekenland moet daar inbegrepen zijn – dan is de Belgische mannenploeg gekwalificeerd voor het EK 2017 in Polen. Dat zou ook de ultieme kers op de taart betekenen voor bondscoach Dominique Baeyens, die daarmee de komende dagen zijn afscheid als coach op een hoog niveau gestalte kan geven. Vanaf 1 januari komt immers Vital Heynen in dienst als Belgisch bondscoach.

“Ik zal niet ontkennen dat ik daaraan al enkele keren gedacht heb. Bijna dertig jaar aan de top met o.a. Zellik, Roeselare en nu de Red Dragons, die ik toch mee op het hoogste niveau bracht. Het is niet niks,” klinkt enige melancholie in de stem van Dominique Baeyens tijdens een persconferentie in Antwerpen.

“Maar we zijn er nog niet. Al ben ik tevreden dat ook iedereen dat beseft. Vorige week wonnen we weliswaar van Griekenland, maar ik had nooit durven dromen dat het met 0-3 cijfers zou geweest zijn na een niet zo beste voorbereiding wegens verschillende blessures. Ik zag ook de Griekse staff en hun scoutingteam enigszins in verwarring geraken toen we Stijn D’Hulst als spelverdeler lieten starten. Omdat hij al een tijdje gewend is om bij zijn club Knack Roeselare zowel Tuerlinckx, Coolman als Rousseaux als ploegmaats te kennen, bracht dat ook een stuk stabiliteit met zich mee. Een tweede factor was ons minimaal aantal gemaakte fouten. Ik denk dat we in drie sets slechts een achttal keren in de fout gingen en dat is toch een sterke prestatie, die je als coach doet glunderen. Te meer omdat we daar tijdens de voorbereiding aan gewerkt hadden. Dan is het mooi om zien dat die instructies opgevolgd werden.”

Maar een dag na de zege tegen Griekenland volgde het onverwacht sterke Oekraïne. “Echt een heel mooi team, een ploeg met vele mogelijkheden, die over een forse atletische kracht beschikt. Dat we van hen wonnen, vind ik een ‘gouden’ zege, want ze dwongen ook Griekenland tot vijf sets. Dat ze tegen Moldavië vijf sets moesten spelen, lag vooral aan hun schromelijke onderschatting van de tegenstander, die dan weer op zijn beurt krachten putte uit een eerste setzege. Tegen ons waren de Moldaviërs uitgeput. Ze hadden te veel energie gestoken in de voorbije matchen.”

Kortom: kwalificatie moet kunnen? “Inderdaad, als wij de tegenstanders maar niet onderschatten. Ik verwijs naar enkele jaren geleden toen we ook met 0-3 gingen winnen in Griekenland, maar in Kortrijk tijdens de terugmatch nog een ‘golden set’ nodig hadden om ons te plaatsen. En dat gebeurde daar zeker ook met de steun van het publiek. Hopelijk stuwen de Belgische supporters ons in Antwerpen ook naar een ticket voor Polen en schreeuwen ze ons naar de overwinning.”

Dominique Baeyens

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail
12.01.2018 Leys terug naar België Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook