Cox (Antwerpen): “Wij stonden er telkens als we er moesten staan”

Tien vragen aan bekerfinalist Jolan Cox (Topvolley Callant Antwerpen)

Met zijn 24 jaar behoort hij tot de beloftevolle Belgische talenten als hoofdaanvaller en op de Europese Spelen in Bakoe maakte hij behoorlijk wat indruk op de komende Belgische bondscoach Vital Heynen. Dat Topvolley Callant Antwerpen in de bekerfinale geraakte na de winst tegen Maaseik, had de club ook voor een groot deel aan Jolan Cox te danken. Zijn aanvoerder Adrien Prével kwam dadelijk na de halve finale polsen hoeveel punten zijn poulain wel gescoord had? ‘Dat moet in de buurt van 40 punten zijn,’ schatte hij. Kempenaar Jolan moest er volop genietend even bij monkellachen. Het was iets minder.

Jolan+Cox+Volleyball+Day+8+Baku+2015+1st+European+gJmcMwV_EKjl

Wordt deze bekerfinale voor jullie het hoogtepunt van het seizoen?
Jolan: “Voorlopig alleszins wél. Dit was totaal niet verwacht. We hadden hoogstens op de halve finale gerekend. Maar nu we er toch staan, luidt de opdracht dat we datzelfde niveau nog eens moeten tonen in de finale.”

Was deze affiche verwacht?
“Tja, in het andere tabelgedeelte leek het met Asse-Lennik en Roeselare alle kanten uit te kunnen, terwijl Maaseik aan onze zijde toch duidelijk de voornaamste finalekandidaat was. Voor het seizoen begon, tipte trouwens iedereen op Maaseik met een compleet vernieuwde vedettenploeg. Wij hadden al last om voorbij Genk uit de Liga B te geraken in de vorige ronde. In de heenmatch verloren we wel met 3-1 in Maaseik, maar we keerden terug met de gedachte dat er méér inzat. Dat bleek ook tijdens de terugmatch. We knokten ons naar een ‘golden set’, maar toen het daarin 10-12 werd, dacht ik even dat het voorbij was, maar ook nu weer sloegen we er ons verrassend doorheen. Het werd achteraf nog een stevig feestje. Dat kon omdat het de laatste match was voor de kerstperiode. We schonken onszelf een fantastisch kerstcadeau en we leefden nog enkele dagen op wolkjes. Heerlijk!”

Pieken jullie nu naar die finale of denk je verder nog aan de play-offs?
“De eerste drie matchen na Nieuwjaar waren belangrijk om zekerheid te hebben over de play-offs. Het werden drie keer drie punten, maar dan begonnen we toch meer en meer aan de beker te denken. Natuurlijk willen we ook in de play-offs nog een behoorlijk figuur slaan, maar we starten daarin al met een achterstand op de topploegen. Enkele jaren geleden slaagde Menen er nog wel in om vanuit een vijfde positie bijna een finaleplaats in de play-offs af te dwingen toen onze coach Alain Dardenne daar coach was. Maar de play-offs dat zijn verschillende matchen, waarin je nooit de sfeer kan evenaren van een bekerfinale. Dus ja, we pieken naar die finale toe.”

Wat zie je als sterke en minder sterke punten bij beide finalisten?
“Bij Antwerpen vormen we echt wel een tof team. We vormen één blok en we blijven vechten voor mekaar, ook als het moeilijk gaat. We starten zelden heel vlot. We zijn dieseltjes, die langzaam aan op gang moeten geraken. Maar we wonnen toch wel alle matchen tegen ploegen die onder ons geklasseerd stonden. We stonden er als we er moesten staan. Intussen is onze kern ook iets breder geworden met de komst van receptie-hoekspeler Björn Höhne.
Bij Roeselare hebben ze een nog iets grotere kern, ze hebben veel meer ervaring dan wij. Zij werken – ook Europees – constant op topniveau en de ploeg speelt al een tijdje samen. Op drie jaar tijd is er amper iets veranderd en dat komt een stabieler niveau ten goede. Als er nieuwe spelers op het terrein komen, merk je geen verschil en organisatorisch staan ze sterk.”

Al ooit gespeeld in een zaal met meer dan 10.000 toeschouwers?
“Nee, al wel gespeeld in zalen met die capaciteit, maar die waren niet gans gevuld.”

Ga je toch niet een beetje onder de indruk komen van de gebeurtenissen in het Sportpaleis?
“Misschien wel. Hoewel ik vrij stressbestendig ben. Maar het is toch tof dat je kan spelen voor meer dan 10.000 kijkers. Daar doe je het als sportman ook voor. Ik heb vorig jaar de finale wel gezien, maar dat werd een afknapper voor Antwerpen (3-0 tegen Asse-Lennik). Ik heb één keer wel eens het Sportpaleis bezocht voor een concert, maar ik ken de Lotto Arena toch nog beter.”

Hoe belangrijk kan Jolan Cox zijn in die bekerfinale?
“Ik sta natuurlijk wel op een belangrijke positie als ‘opposite’ en ik zal zeker mijn verantwoordelijkheid opnemen. Het is trouwens zo dat iedereen op een hoog niveau moet spelen, willen we ooit een kans maken om tegen Roeselare te winnen. In de competitiematch op Roeselare verloren we zwaar, maar ik was toen nog niet helemaal in conditie. En mochten er problemen komen, dan hebben we voor nagenoeg elke positie een waardige vervanger.”

Vier dagen voor de bekerfinale spelen jullie nog tegen mekaar in competitieverband…
“Stom dat die wedstrijd daar valt, maar dat is een probleem voor de coaches. Zij moeten beslissen of we nog troeven achter de hand moeten houden voor de bekerfinale. Nu ja, Roeselare kan zo een tweede ploeg opstellen die nagenoeg even sterk is als hun vast basisteam. Wij spelen dan weer thuis. Ik weet echt niet wat we daarvan mogen verwachten.”

Kan het voor Roeselare een nadeel zijn dat ze enkele dagen later Europees spelen?
“Ik weet niet wat hun prioriteit is. Zetten zij alles op een prestigezege in de beker? Zij willen zeker niet afgaan voor de duizenden kijkers. Twee jaar geleden gingen ze naar huis met een stevige kater na een thriller van formaat en een ellenlange tiebreak in het voordeel van Antwerpen. Zoiets willen ze allicht niet meer meemaken in de aanloop naar hun Europese bekermatchen. Vorig jaar waren ze er niet eens bij. Je moet dus de kans grijpen als de kans zich voordoet.”

Laatste vraag: een pronostiekje.
“Op zich is Roeselare wel de topfavoriet. Maar in één match en met de conditie van die ene dag kan alles. We gaan uiteraard voluit voor winst. Laat me zeggen dat ik 3-1 of 3-2 in ons voordeel wel héél tof zou vinden.”

This entry was posted in Beker van België, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook