Yellow Tigers konden halve finale ruiken

Yellow Tigers konden halve finale ruiken

163216_CEV_EOQW_20160106-154801

Een historische wedstrijd tegen Italië resulteerde net niet in een ticket voor de halve finale. De Yellow Tigers kregen zelfs een matchbal, maar strandden op een zucht van een nieuwe stunt. Morgen tegen Rusland wordt het dus opnieuw alles of niets…

Voor de match vergisten de Turken ons nog met onze oosterburen, toen ze de Duitse vlag bij ons volkslied wilden tonen. Na de wedstrijd kende iedereen in Ankara België ongetwijfeld: de ploeg die ei zo na de nummer twee van Europa klopte. Dat er bijna geen verschil zat tussen beide landen was ook te zien aan het puntenaantal: beide teams haalden immers 105 punten.

De Yellow Tigers startten verschroeiend aan de wedstrijd met veel opslaggeweld en durf. Vande Broek wijzigde zijn basisopstelling op één plaats: Rousseaux kwam in de plaats van Vandesteene. In een mum van tijd stond het 8-2 en daar was niks op af te dingen. België was een geoliede machine waarin elke speelster haar waarde had. Italië stond er bij en keek er naar (25-16).

De afstraffing was voor de Italiaanse coach Bonitta het teken dat er iets moest veranderen. Hij bracht de 17-jarige Egonu en dat bleek een goede zet. De boomlange Italiaanse zorgde voor meer kracht en gebruikte haar lengte goed in het blok. Tot de tweede techinsche time-out konden de Yellow Tigers aanklampen. Daarna maakten de jonge invalsters het verschil: Orro (17) aan de pas, Diouf (22) en Egonu (17) met kracht. De Belgische meisjes kwamen nog wel wat korter maar de kloof was al te groot (23-25).

De goed ingevallen Italianen bleven ook in de derde set staan. Daar bleek echter dat ze verdedigend minder sterk waren. België liep uit tot 15-9 dankzij slim volleybal. Met de nodige tipballen van Rousseaux, Leys en Van Hecke werden de gaten in de Italiaanse organisatie perfect uitgebuit. Dat leidde tot twee setballen bij 24-22 waarvan Van Hecke de eerste benutte en een punt veilig stelde.

De balans die bij Italië niet goed zat in de derde set, werd hersteld in set vier. Tot 10-10 ging het daar gelijk op, waarna de Italiaanse aanvals- en opslagkracht de Belgische meisjes deed zweten. De foutenlast werd ook iets groter wat leidde tot een duidelijk verschil en zeven setballen (17-25).

In de tiebreak verjongde de Italiaanse basis opnieuw en kreeg Danesi (19) een kans. Ze liet onmiddellijk haar meerwaarde gelden en deed haar werk zowel blokkerend als aanvallend. Dat zorgde voor een vroege driepuntenkloof (2-5) die doorgetrokken werd tot de eerste technische time-out. Met Leys aan de opslag werd Italië in de fout gedwongen en kwamen de Yellow Tigers terug langszij bij 8-8. Zo bleef het een nek-aan-nekrace (13-13) waarbij Van Hecke een eerste matchbal uitwiste en Leys via het blok zelf een matchpunt afdwong. Italië redde het punt en via een ace van Egonu verzilverden de Italiaanse meisjes hun tweede matchpunt.

Waar België op één punt van een halve finale was, moet het morgen tegen Rusland (13 uur Belgische tijd) weer vol aan de bak. Als België wint tegen Rusland gaat het sowieso door naar de halve finale. In elk ander geval moet er gekeken worden naar het duel tussen Italië en Polen (18.30 uur). Een lastige klus wordt het sowieso: België heeft twee matchen op twee dagen in de benen terwijl Rusland een rustdag te verteren kreeg; daarnaast is Rusland natuurlijk de nummer één van Europa en Europees kampioen. In het voordeel van België pleit dan weer wel dat Rusland mathematisch genoeg heeft aan één punt om door te stoten en dat het de Russische vrouwen deze zomer op 18 juli al eens klopte in Italië.

163216_CEV_EOQW_20160106-140958

BELGIË – ITALIË 2-3

Setstanden: 25-16; 23-25; 25-22; 17-25; 15-17

België: Dirickx 5, Heyrman 16, Leys 13, Aelbrecht 13, Van Hecke 23, Rousseaux 15; libero: Courtois; kwamen in: Vandesteene, Van de Vyver, Lemmens, Biebauw

Italië: Guiggi 15, Centoni 6, Ferretti, Chirichella 4, Del Core 8, Bosetti 3; libero: Sansonna; kwamen in: Orro, Gennari, Diouf 20, Egonu 21, Bonifacio, Danesi 5

 

 

This entry was posted in Dames, Nieuws, OKT. Bookmark the permalink.
 archive
23.11.2017 Avoc Achel de onverwachte halve finalist Detail
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook