Turkije blijft met lege handen achter op OKT in eigen land

Turkije blijft met lege handen achter

190138_CEV_EOQW_20160109-190355

Turkije zal zeker niet deelnemen aan de Olympische Spelen deze zomer. Hoewel het won in de eerste groepswedstrijden tegen Kroatië en Duitsland, gaf het niet thuis tegen de échte Europese toppers Rusland, Nederland en Italië: de drie landen die Europa (kunnen) vertegenwoordigen in Rio.

De Italiaanse bondscoach Marco Bonitta koos voor dit belangrijke duel voor een ultieme mix tussen jeugdige kracht en ervaring. Egonu, Orro en Diouf waren niet als titularis aan het toernooi begonnen, maar verdienden hun basisplaats voornamelijk in de poulefase. Italië nam de beste start in de troosting en snelde naar een 1-5 voorsprong. Een vlugge time-out van Akbas bood vooralsnog geen soelaas, maar bij 15-15 kwam thuisland Turkije langszij. Een moeizame inhaalbeweging, met de hulp van een vlot scorende Erdem. Alles was over te doen aan de tweede technische time-out, maar Turkije kon nooit overnemen. Beide ploegen bleven dicht bij elkaar, maar het blok van de Italiaanse vrouwen leverde hen de eerste set op (23-25).

Het omgekeerde scenario in set twee, want nu domineerde Turkije. Akman begon te scoren en de Turkse vrouwen heersten aan het net. Diouf en Egonu kenden een dip en kwamen maar moeilijk tot scoren. Turkije kon de kloof stelselmatig uitbreiden en kwam nooit meer in problemen waardoor alles over te doen was bij 25-19 en 1-1.

In de derde set hielden beide ploegen elkaar lange tijd in evenwicht. Dankzij een ace van Kirdar kon Turkije, geruggesteund door het thuispubliek, bij 19-16 voor het eerst een noemenswaardige kloof uitbouwen. Bonitta zorgde voor een adempauze waardoor Italië zich herpakte. Egonu (in aanval en met opslag nu wel efficiënt) en een goed verdedigende Sansonna hielden Italië ook daarna in het spoor. Zo kon Del Core blokkerend een setpunt afdwingen dat Egonu met een nieuwe ace verzilverde (23-25).

Italië – met Danesi voor Chiricella – startte wat overmoedig aan set vier. De organisatie en concentratie daalde waardoor het verdedigend en receptioneel in de fout ging. Bonitta trok dezelfde conclusie en schudde de ploeg wakker met een time-out en wissel aan de pas, maar Turkije stoomde door naar 6-1 en 10-4. Door een goede opslagreeks van de ervaren Del Core, die een sterke wedstrijd speelde, naderde Italië nog tot 12-10, maar de kloof nog meer beperken lukte de Italianen niet. De jeugdige wisselvalligheid speelde hen parten, want Egonu en – vooral – Diouf gaven niet thuis. Zo konden beide ploegen zich vrij snel opmaken voor een vijfde set. Opmerkelijk: Italië won op dit toernooi nooit met een driepunter.

Turkije ging door op het elan van de vierde set en kwam in de tiebreak direct op een comfortabele 4-1 voorsprong. De Italianen pepten zichzelf op en het vertrouwen groeide. De Turkse coach Akbas schuwde het tactische gebruik van de challenge niet en zorgde er zo voor dat Turkije wel bij 8-6 kon draaien. Een vlot scorende Del Core zorgde er even later wel voor dat Italië op en over Turkije ging bij 9-10. Bij 12-14 kreeg Italië zelfs twee matchballen in het hol van de leeuw. Het tweede was raak na een knap blok van revelatie Orro.

Italië won dus een nieuwe tiebreak en kroop zo door het oog van de naald tegen Turkije dat met de steun van het thuispubliek wel de meeste punten scoorde. Turkije kon echter niet aan het verwachtingspatroon van de duizenden volleybalgekke Turken voldoen en druipt ontgoocheld af.

190138_CEV_EOQW_20160109-190513

This entry was posted in Dames, Nieuws, OKT. Bookmark the permalink.
 archive
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail
12.01.2018 Leys terug naar België Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook