Rusland bevestigt favorietenrol

Rusland bevestigt favorietenrol

Rusland verzekert zich – naast Servië; verliezend finalist van de World Cup – als tweede Europese vrouwenploeg van de Olympische Spelen na de overwinning op het OKT in Ankara. De Russinnen werden vooraf getipt als grote favoriet en ze maakten die rol ook waar: alleen tegen Polen werd één punt weggegeven, terwijl alle andere landen minstens twee wedstrijden verloren.

220918_11 CEV_EOQW_20160109-220902

Dat beide landen elkaar in de finale troffen, was logisch. Ze wonnen allebei hun groep en imponeerden tegen de grootste concurrenten als Turkije, Italië en België. Nederland en Rusland bekampten elkaar vorig jaar in de EK-finale in Rotterdam, maar het werd allerminst een herhaling van die eenrichtingswedstrijd (3-0 voor Rusland; 14-25, 20-25, 20-25). Nederland liet zich gelden en moest vaak niet onderdoen voor de – op dit moment – beste ploeg van Europa. Rusland stond er echter op de momenten dat het echt moest en kreeg zo een terechte gouden medaille.

In het absolute wedstrijdbegin hield Nederland tot 4-4 gelijke tred met de Europese kampioen, maar het had geen antwoord klaar bij een eerste versnelling. Een goede opslagreeks van Fetisova leverde immers een eerste driepunten kloof op die aangedikt werd na enkele knappe Russische aanvallen. Nederland leek rijp voor de slachtbank, maar bleef er wel zelf in geloven. Het enthousiasme straalde van de Nederlanders af en even later vertaalde Sloëtjes dat in 15-13. Oranje bleef aanklampen door snel aanvalsspel, maar na 22-20 trok Rusland door zodat Startseva de eerste set binnenrijfde (25-21).

205015_CEV_EOQW_20160109-202451

In de tweede set bleef de stand langer in evenwicht. De ingevallen Plak bracht Nederland zelfs op 10-12. Eerst door een knappe rally te besluiten; even later met een ace. Rusland maakte – vooral receptioneel – enkele foutjes door de Nederlandse opslagdruk en Nederland diepte de voorsprong verder uit (13-16). Die kloof hield stand omdat de Russische opslagen de Nederlandse receptie niet konden verontrusten zoals dat daarvoor het geval was. De schwung zat er in bij Oranje en zo veroverde het via Slöetjes drie kansen om de set veilig te stellen. Rusland hielp een handje – naar analogie met het spel in deze set – en serveerde uit (22-25).

205148_CEV_EOQW_20160109-210103

De nummer één van Europa herpakte zich bij de start van de derde set. De opslagen kwamen beter en de opbouw was ook verzorgder. Zo stond er plots 9-5 op het scorebord. Nederland naderde nog wel tot 9-8, maar kon het hoge niveau niet volhouden en werd in de fout gedwongen. Met Shcherban aan de opslag werd de voorsprong terug wat comfortabeler (13-8). Plak was blijven staan na haar knappe invalbeurt en liet ook nu haar aanvallende kwaliteiten gelden. Soms moest ze een punt twee keer maken, maar ze bracht haar team wel korter (15-13). Obmochaeva speelde niet dezelfde wedstrijd als tegen België, toen ze goed was voor 20 van de 75 Russische punten, waardoor Nederland nog even in het zog van de ongeslagen Russinnen bleef. Oranje vocht en deed alles wat binnen de mogelijkheden lag, maar zag Rusland terug versnellen dankzij succesvolle pipeaanvallen van Kosheleva. Het werd 22-16 en even later 25-19. Een ruime zege die alleen het spelbeeld na de tweede technische time-out weerspiegelde.

205244_CEV_EOQW_20160109-213648

Met Lyubushkina aan de opslaglijn liep Rusland 4-1 uit in de vierde set. Daardoor werd Guidetti al vroeg gedwongen tot bijsturen, maar dat brak het Russische tempo niet. De Nederlandse vlam leek gedoofd na een zware Turkse week en de opdoffer in de derde set. Oranje gaf echter niet op; maar alles ging dat tikkeltje makkelijker aan de overkant van het net. Nog even jojoden onze noorderburen, maar Rusland bleef sterk acteren door uitblinkster Kosheleva (18-11). De Nederlandse motivatie bleef aanwezig, maar niemand die nog rekening hield met een ultieme ommekeer. Plak scoorde wel terug omdat de concentratie bij Rusland wat wegzakte, maar de voorsprong was riant genoeg voor de zege (25-20).

Met deze finale zit het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara er definitief op. Rusland strijkt het ticket voor de Olympische Spelen op; Nederland en Italië weten begin juni of ook zij naar Rio mogen. Dan spelen ze in Tokio een intercontinentaal toernooi waar ze zich alsnog kunnen kwalificeren.

This entry was posted in Dames, Nieuws, OKT. Bookmark the permalink.
 archive
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook