Gert Vande Broek: “Drie zware weken”

Gert Vande Broek: “Drie heel zware weken”

Met een overwinning in de eerste en in de laatste wedstrijd sluit België (FIVB-13) de World Grand Prix af met een tiende plaats. Daarmee werden de verwachtingen meer dan ingelost: het behoud in de wereldgroep waarin de beste twaalf ploegen aantreden. Vanaf maandag krijgen de speelsters een korte rustperiode, begin augustus starten de Tigers opnieuw met als einddoel het EK in België en Nederland eind september.

Drie weken geleden in Ankara verrasten de Belgen thuisland Turkije (FIVB-12). Debuteren met een 3-0 winst in de hoogste groep van de World Grand Prix had niemand verwacht. Daarna was het wachten tot de negende match op een nieuwe overwinning. Rusland (FIVB-7) werd met 3-0 wandelen gestuurd in Italië. Een sterk begin en een einde in schoonheid.

“We hebben een goeie start genomen in Ankara,” opent Vande Broek. “Winnen van de Turken en goed spelen tegen Team USA, het nummer één van de wereld. Tegen Italië liep het veel minder omdat zij ons en onze zwakheden heel goed kennen en dat weten uit te buiten. Het daaropvolgende toernooi in Brazilië was qua resultaten een tegenvaller. Het verlies tegen Brazilië was ingecalculeerd, maar in de andere twee wedstrijden hadden we op meer gehoopt. Thailand was heel sterk, daar verdienden we niet meer dan onze gewonnen set, maar tegen Duitsland had het resultaat beter moeten zijn dan die 1-3. Wat we laten liggen in Sao Paulo maken we het weekend daarna goed in Catania door telkens op hoog niveau te spelen, in het bijzonder tegen Brazilië met een hele nipte laatste set en door te winnen van Rusland.”

De laatste twee wedstrijden van het toernooi speelden de Tigers in een ongebruikelijke opstelling met drie middenbloksters op het veld. “Sommige speelsters zaten op hun tandvlees. Na de donderdagwedstrijd tegen Italië heb ik de ploeg omgegooid. Spelen met drie middenbloksters is enerzijds een verrassing voor de tegenstander en dat gaf ons extra mogelijkheden. Anderzijds zorgde deze alternatieve opstelling voor meer stabiliteit in blok en in opslag, twee punten waarbij we nog veel werk hebben.”

Hard werken
Twee keer Brazilië (FIVB-2), twee keer Italië (FIVB-5), de VS (FIVB-1), Duitsland (FIVB-9) en Thailand (FIVB-12) waren te sterk voor de Belgen. De plaats van de tegenstanders op de wereldranking spreekt boekdelen. “Een tennisser op Wimbledon komt Federer of Nadal één keer tegen. Wij spelen elk toernooi tegen Federer, Nadal of Djokovic en dat is confronterend. Die boodschap had ik de spelers bij het vertrek meegegeven: we gaan een aantal confronterende ervaringen tegemoet. In de World Grand Prix kom je alleen maar ploegen van het kaliber Federer of Nadal tegen. Met onze beperkte ervaring op dat niveau heeft de groep elke wedstrijd het onderste uit de kan moeten halen. Zo’n toernooi is heel hard werken voor de speelsters en voor de omkadering om deze wedstrijden voor te bereiden. Het zijn drie heel zware weken geweest.”

“De kloof tussen ons en de absolute wereldtop situeert zich in de eerste plaats op het fysieke vlak: onze tegenstanders zijn groter en sterker. Daarnaast moeten we ook nog een achterstand inhalen op het vlak van controle en techniek. Die twee werkpunten heb ik met de groep doorgenomen en iedereen weet dat dit de werkpunten voor de toekomst zijn.”

Verruiming
Zonder Van Hecke (rust in functie van het EK) en Dirickx (sluit later aan) moest Vande Broek op zoek naar alternatieven. Van Gestel, Grobelna, Cools en Van de Vyver kregen veel spelgelegenheid in moeilijke omstandigheden. “We waren van plan te verruimen,” zegt Vande Broek daarover, “maar we hebben dat veel meer moeten doen dan vooropgesteld. Ik ben blij dat, ondanks die verbreding van de kern, ons resultaat er niet onder heeft geleden. De ambitie was het behoud en dat hebben we gerealiseerd. Vorig jaar haalde de Dominikaanse Republiek, vijfde op de Olympische Spelen, twee punten uit negen wedstrijden… Tot voor de laatste wedstrijd hadden wij er al één meer. En dan was het heel leuk dat we tijdens die laatste wedstrijd iets extra gerealiseerd hebben tegen Rusland.”

“Voor een vijfde plaats op het EK teken ik met beide handen”
Eind september spelen de Tigers het EK in eigen land. Er zijn drie poules in Nederland, maar de Belgen werken hun poulefase af in Antwerpen. De bondscoach wil geen prognose maken. “Het wordt een zwaar en moeilijk toernooi.  De voorbije drie jaar zijn we dertig plaatsen gestegen op de wereldranking, dat zijn tien plaatsen per jaar. We mogen onszelf en het publiek niet wijsmaken dat we de volgende stap even snel zullen zetten. Vorig jaar waren we supertevreden met onze elfde-twaalfde plaats op het WK. Bekijk nu de rangschikking van de World Grand Prix. Daarin zijn we het vijfde land van Europa en het tiende van de wereld. Oké, de omstandigheden zijn natuurlijk niet vergelijkbaar want we konden niet lager dan die twaalfde plaats eindigen, maar langs de andere kant hebben we in de Grand Prix enkel tegen sterkere landen gespeeld. Maar een vijfde plaats in Europa, op het EK, daar teken ik met beide handen voor. Iedereen denkt soms dat onze progressie oneindig is, maar we moeten nu proberen deze positie te handhaven en ondertussen te werken aan onze individuele punten: fysiek en controle door techniek.”

WC_BELAZE_Gert2

This entry was posted in Dames, Nieuws, World Grand Prix. Bookmark the permalink.
 archive
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook