Gert Vande Broek: “Met wilskracht en teamgeest”

Gert Vande Broek: “Wilskracht en ploeggeest zijn sleutelwoorden”

De Yellow Tigers zijn op één punt gesneuveld van de halve finales op de eerste Europese spelen in Bakoe. Eén challenge van de Servische coach op matchbal in een thriller van een tie-break zorgde voor de uitschakeling in de kwartfinales. “Een medaille lag binnen handbereik,” vond bondscoach Gert Vande Broek, “maar ik heb hier in Bakoe gezien dat er potentieel genoeg aanwezig is om de toekomst van de Yellow Tigers te garanderen.”

Gelukkig voor de Tigers zette de eerste wedstrijd tegen Italië niet de toon voor het ganse toernooi. De 3-0 nederlaag in de eerste poulewedstrijd legde een aantal pijnpunten bloot bij de Belgische ploeg. “Misschien hadden we te weinig voorbereiding in de benen om hier aan de start te komen,” geeft bondscoach Gert Vande Broek toe. “Buiten drie vriendschappelijke interlands op een stage in Turkije hadden we nog geen enkele officiële wedstrijd gespeeld en dat hebben we cash betaald in onze eerste wedstrijd.”

In de daaropvolgende poulewedstrijd tegen Roemenië toonden de Tigers opnieuw hun handelsmerk van de afgelopen seizoenen: wilskracht. Daarmee knokten ze zich opnieuw in het toernooi. Naast vaste waarden als Leys, Van Hecke, Heyrman, Courtois, Aelbrecht en Vandesteene gaf Vande Broek ook vertrouwen aan youngsters of relatieve nieuwkomers. Sarah Cools en Kaja Grobelna kregen speeltijd in het toernooi en Strumilo viel enkele keren in. Door de afwezigheid van Frauke Dirickx stonden Van de Vyver en Biebauw aan de pass. “We hebben deels bewust maar ook deels noodgedwongen onze kern moeten verruimen. Dat is natuurlijk een werk van lange adem. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we hebben het potentieel aanwezig om de toekomst van de Yellow Tigers te garanderen.”

België groeide in het toernooi. Tegen thuisland Azerbeidzjan werd nipt verloren en in de laatste poulewedstrijd ging Polen voor de bijl in een vijfsetter waardoor een plaats in de kwartfinales een feit was. “Pas in de latere fase van het toernooi heeft de ploeg haar ware gelaat getoond, in de eerste plaats op basis van wilskracht en daarna ook op basis van spelkwaliteit. We hebben een degelijk tot goed spelniveau bereikt. En in de kwartfinale tegen Servië, de winnaar van de andere poule, zat er bijna een stunt in maar het mocht niet zijn.”

De Tigers verloren met 3-2 – na een zinderende tie-break met onnodige scheidsrechterlijke onderbrekingen en genekt door een ‘challenge’ op matchpunt – hun kwartfinale tegen Servië. Deze resultaten stemmen Vande Broek hoopvol: “Ik ben tevreden over deze evolutie maar ik ben niet naïef. Het proces van verruiming dat we hebben ingezet is nog maar net begonnen en helemaal niet voltooid.”

Donderdag keren de Belgische vrouwen terug naar huis. Er staan nog enkele trainingssessies in Leuven gepland maar op woensdag 1 juli vertrekken ze alweer voor drie weken naar het buitenland – aaneensluitend Turkije, Brazilië en Italië – voor de World Grand Prix. Omdat ze in de hoogste groep van de World Grand Prix spelen, ontmoeten ze daar de absolute wereldtop. “Ook daar zullen we bewust maar ook noodgedwongen dat proces van verruiming moeten verder zetten. Niet evident, want de tegenstand is echt wel zwaar en ons parcours zal er logischerwijze één zijn van vallen opstaan. Wilskracht en ploeggeest zijn de sleutelwoorden. Die zullen ons in staat moeten stellen om na een val onmiddellijk weer op te staan.”

De noodgedwongen verruiming waar Vande Broek over spreekt, heeft onder andere te maken met de knieblessure van Lise Van Hecke. In Bakoe werd ze twee keer uit voorzorg aan de kant gehouden en speelde Kaja Grobelna als hoofdaanvalster. Of Van Hecke de World Grand Prix speelt, is nog niet zeker. “In België zullen we bekijken of Lise mee gaat naar de World Grand Prix, maar haar revalidatie en haar gezondheid zijn primordiaal. In een ruimer perspectief staat het samenbrengen van een fitte kern ter voorbereiding van het EK centraal.”

CEV-Baku2015_20150619-184907

This entry was posted in Baku 2015, Dames, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
18.01.2018 Maaseik verliest van Sam Deroo Detail
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook