Dominique Baeyens blikt positief terug op EK

Dominique Baeyens blikt met overwegend positieve gevoelens terug op EK

“Nu profiteren van de hoera-sfeer”

Uiteraard was ook bondscoach Dominique Baeyens ontgoocheld na de 1-3 nederlaag tegen Servië op het EK volley. Maar een dag later was de ontgoocheling al gedeeltelijk omgeslagen in een positief realisme. “Als ik hoor en zie hoeveel weerklank de resultaten van de nationale vrouwen- en mannenploegen gekregen hebben in ons land, dan moeten we vanaf nu kunnen profiteren van die hoera-stemming om meer mensen aan te trekken tot het volley.”

Maar eerst toch nog even terugkomen op de ongelukkige ontwikkelingen tegen Servië in de kwartfinale.
“Ik vind toch dat we één en ander vanuit een ander perspectief moeten bekijken. Iedereen beseft dat we bij de beste vier hadden kunnen eindigen, want dit Servië was te kloppen. Hadden we ons niveau van tegen Italië gehaald, dan hadden we ook gewonnen, maar sommige spelers zaten deze keer niet in de match. Het is niet dat ze niet gemotiveerd waren, want wie in België kan er zich op beroemen in zijn carrière dat hij al ooit de Final Four haalde op een EK? Niemand denk ik.

Het was natuurlijk ook de eerste keer dat we de kans kregen om zo ver te geraken en dat was dus voor velen een nieuwe situatie, waarbij ze nu ervaring hebben opgedaan. Maar vergeet niet: van de acht kwartfinalisten was er slechts één land dat niet aan de World League had deelgenomen deze zomer en dat waren wij.”

Dominique overloopt nog even de film van de kwartfinale. “Eigenlijk hadden we ook in de eerste set kansen om die set te winnen. Want we beginnen slecht, maar dankzij de foutenlast van de Serven komen we terug. Het was inderdaad geen wedstrijd van een hoog kwalitatief niveau. Maar we pakken die kansen niet.
Ook in de derde set had het nooit tot die fase van de vijf setpunten mogen komen, want we staan 21-18 voor. Maar we hebben blijkbaar niet de intrinsieke kwaliteiten om iets te forceren als we niet echt ‘top’ zijn. Blokkerend zat het niet goed, maar het is natuurlijk ook de verdienste van de Serven dat ze een aantal moeilijke ballen recupereren. Wij hebben ook nooit bevrijd gespeeld, zoals dat wél het geval was tegen Italië, nadat we een 20-12 achterstand hadden omgebogen in winst.”

Maar nu de wedstrijd een beetje bezonken is, komt het realisme opnieuw boven drijven. “De top-8 was niet alleen onze doelstelling. Het zou – vooraf gezien – betekend hebben dat we een zeer goed EK achter de rug hadden. Binnen twee, drie dagen zal iedereen wel tot die conclusie komen. Als je kijkt wie we met onze zevende plaats niet allemaal achter ons laten: Polen, Turkije, Slovenië, Finland… Maar ik vind ook dat we in Europa momenteel bij de top-8 horen. En dat is zeker een stap vooruit. De top-8 op een EK moet voortaan onze maatstaf zijn, zonder er ons op vast te pinnen, want een volleyland als Polen mist zelfs een plaats bij die top-8 en ook het sterke Duitsland van Vital Heynen plaatst zich niet bij de eerste vier. Vraag is wanneer we die kans nog krijgen.”

Baeyens ziet ook de toekomst van de nationale ploeg zeer positief in. ‘Lecat en Rousseaux staan heel dicht bij het huidige niveau van deze ploeg. Er zitten ook in de selecties van jongere spelers talenten, die de aansluiting met de nationale ploeg kunnen maken. De enige plaats waar we op termijn een probleem kunnen krijgen, is op de spelverdeling. Met Frank Depestele en Tim Verschueren zitten we sowieso nog wel één of twee jaren goed, maar we hebben wel behoefte aan aanvulling op middellange termijn. Ik hoop dat Valkiers dit jaar echt wel zal bewijzen dat hij er klaar voor is. Ik verwacht van hem bij Maaseik een beter seizoen en ik kijk ernaar uit. Andere mogelijkheden zijn misschien Kruyner (momenteel bij Puurs) en Sander Depovere, een jongere kerel die dit seizoen bij Antwerpen uitkomt.”

Kijkt Baeyens de nabije toekomst van de nationale mannenploeg positief in, dan waarschuwt hij voor de situatie op langere termijn. “We moeten zorgen dat de instroom in de topsportschool op niveau blijft en dat kan maar als er een aangroei komt van volley spelende jongens. Bij de meisjes stelt zich dat probleem minder. We moeten jongens aantrekken om volley te spelen. Ik ben begonnen als opleider L.O. en uit ervaring zou ik zeggen: laat jongens die beginnen volley te spelen, zo rap mogelijk smashen. Die kerels moeten hun energie kwijt en smashen maakt het voor hen in eerste instantie aantrekkelijk. Het toetsen kan later wel aangeleerd worden als ze de smaak te pakken hebben om volley te spelen. Die uitdaging – plus natuurlijk het plaatje financieel rond krijgen – is werk voor de federatie. We zijn hier niet meer zoals dertig jaar geleden met mecenaat bezig. Wij hebben intussen met volley een product ontwikkeld, waar momenteel veel mediabelangstelling voor bestaat. En daar moeten we zo snel mogelijk gebruik van maken. Het is nu of nooit.”

This entry was posted in EK 2013, Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail
12.11.2017 Noliko Maaseik opnieuw bij Europese top Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook