Belgische mannen naar EK

Grieken dwingen onverwachte ‘golden set’ af

Van den Dries slaat België naar het EK

Het werd een onverwachte en regelrechte thriller in de Kortrijkse Lange Munte, wanneer de Grieken onverhoopt de terugmatch tegen de Belgische volleyballers wonnen en een ‘golden set’ uit de brand sleepten. Na de 25-19, 21-25, 25-18, 21-25, 13-15 werden het nog enerverende minuten om te weten wie een ticket naar het EK in Denemarken zou veroveren.
Het duo Verhees-Verhanneman, samen met Deroo en een bijzonder sterk blokkende en aanvallende Van den Dries zorgden met 15-12 voor de kwalificatie.

‘Als we elke match zo goed spelen als vorige week in Orestiada, dan mag de kwalificatie geen probleem zijn,’ wist Belgisch coach Dominique Baeyens, toen hij de enorme sfeer kwam proeven in de uitverkochte Lange Munte in Kortrijk. Hij behield dan ook dezelfde basisploeg, die het vorige week in Griekenland haast perfect gedaan had.

Maar het was duidelijk dat de Hellenen op weerwraak belust waren. Tzourits was erbij en zorgde zelfs even voor een mini-voorsprong (2-3) in de eerste set. Maar lang duurde de Griekse pret niet, want de opslagen van onze landgenoten richtten stevige blikschade aan. Vooral als Van den Dries aan de opslag kwam, rinkelden de bezoekende alarmbelletjes. Hij hielp zijn ploeg aan een maximale 18-9 voorsprong. Toch moest coach Baeyens nog twee keer voor rust zorgen, als Fragkos en Tzourits tot 22-18 terugkwamen. Maar weer een opslag van Van den Dries zorgde voor eerste setwinst.
Veel evenwichtiger tweede set, waarin de Belgische receptie af en toe onderuit ging, wat Kokkinakis en Fragkos toeliet om naar 16-18 weg te hollen. Een ingreep van Baeyens zorgde voor een nieuw elan langs Van de Voorde, Deroo en Van den Dries. Maar de Griekse hoekspelers bleven de Belgische verdediging teisteren en als de ingekomen Klinkenberg zijn opslag miste, stond de stand gelijk.
Met een gemotiveerde Tuerlinckx in de ploeg en een opnieuw goed afgesteld Belgisch blok, was er geen sprake van paniek bij de luid toegejuichte Belgen. Deroo kwam steeds beter in de match, Depestele redde zelfs de onmogelijkste ballen, Tuerlinckx bleef scoren en Verhees zorgde ervoor dat de Belgische supporters na de derde set zelfs de sirtaki gingen dansen.

Aanvoerder Prousalis vond dat blijkbaar een gebrek aan goede smaak, maar zijn protest oogstte alleen een gele kaart. Maar er kwam wel opnieuw Griekse motivatie, terwijl de Belgen zich op enkele opslagmissers lieten betrappen. Met Van den Dries opnieuw in de ploeg werd wel de 15-18 achterstand rechtgezet, maar de Grieken vochten terug naar 18-21. Het midden werd geteisterd door de nochtans kleinere bezoekers, Petreas voegde er een ace aan toe. De Belgen redden nog twee setballen, maar een fout gegeven toetsbal van Deroo zorgde voor spanning en een tiebreak.
Daarin zag het er benard uit voor de Belgen, als het Griekse blok en de aanvallen van Tzourits en Prousalis zorgen voor een 7-10 voorsprong. Maar Deroo en een blok van Van den Dries brengen 11-11 op de bordjes. Met sterspeler Tzourits naar 11-13, een foutopslag van Deroo voor 12-14, Van de Voorde redt één matchpunt, maar Tzourits slaat naast het blok naar een ‘golden set’. Wie had dat gedacht?
Een omstreden lijnbal zorgde voor verwarring in het Griekse kamp, maar het duo Verhees-Verhanneman haalde dan zo sterk uit (8-4) dat de Belgische kwalificatie voor het EK niet meer in het gedrang kwam. Bram Van den Dries maakte de klus af.

Speelden voor België: Depestele, Van den Dries, Verhees, Van de Voorde, Deroo, Verhanneman, libero Dejonckheere.
Kwamen in: Tuerlinckx, Klinkenberg, Coolman, Verschueren.

This entry was posted in Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.01.2018 Bijna stunt in Roeselare Detail
16.01.2018 François Lecat en Pieter Verhees op dreef in Italië Detail
13.01.2018 Op zucht van stunt tegen zilveren WK-medaille Detail
12.01.2018 Dankzij knappe prestatie naar top 8 Detail
12.01.2018 Koekelkoren/van Walle opent goed in Tsjechië Detail
12.01.2018 Leys terug naar België Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook