Sensationele Belgische winst tegen Nederland

Europees kwalificatietoernooi in Tallinn (Estland)

Sensationele Belgische winst tegen Nederland (verslag)

Net als vorige week in Kortrijk dwong de Belgische nationale volleyploeg o.l.v. Dominique Baeyens een sensationele winst af tegen Nederland in het tweede EK-kwalificatietoernooi voor mannen in Tallinn. Naar onloffelijke gewoonte werden de eerste twee sets prijsgegeven, maar na het redden van liefst acht matchballen in de tiebreak namen de Belgen een ernstige optie op deelname aan het EK 2013. Eindstand België – Nederland 3-2 (23-25, 23-25, 25-21, 25-22, 21-19).

De vergelijking met de wedstrijd van vorige week in Kortrijk was compleet. Ook daar werd een 0-2 achterstand omgezet in 3-2 winst en in West-Vlaanderen werden vijf Nederlandse matchballen ongedaan gemaakt. Ook in Estland namen de Nederlanders langs Krolis een verschroeiende start (14-20), maar de opslagen van Verhanneman en een beter functionerend blok konden de kloof dichten, maar toch wonnen onze noorderburen deze set.

Ook in de tweede set meestal Nederland aan de leiding (7-8, 16-15, 18-21). Maar in de derde set zorgden de opslagen van ‘joker’ Tuerlinckx voor een kleine voorsprong (22-18), die niet meer werd prijs gegeven. Intussen was Van den Dries in de plaats gekomen van Van Walle en dat zou ook zo blijven. Zijn opslagen brachten in de vierde set ontreddering teweeg in de Nederlandse verdediging.
Tiebreak dus, waarin de Belgen een 8-6 voorsprong door Kooistra zagen omgebogen worden tot 8-10. Maar enkele gepaste vervangingen van coach Dominique Baeyens zorgden opnieuw voor overwicht. Toen begon de sensatie pas echt. Nederland op een 11-14 voorsprong, die ze – net als een week vroeger in Kortrijk – niet konden in handen houden. Acht matchballen redden onze landgenoten, alvorens zelf de eerste gelegenheid te benutten op matchwinst.

‘Winnen is voldoende,’ hadden beide coaches voor de match gesteld.  Maar na de match had Baeyens wel de breedste glimlach, terwijl zijn collega Benne nog moet zorgen dat hij zijn manschappen weer mentaal in orde krijgt om minstens de tweede plaats te behouden, die recht geeft op herkansingen. Op voorwaarde natuurlijk dat de Belgen zaterdag (tegen Estland) en zondag (tegen Israël) geen steken laten vallen. Ze hebben alleszins vrijdagavond twee punten voorsprong op Nederland. Vooral in receptie liet Nederland steken vallen, die 9 rechtstreekse punten kostten, tegen slechts één in de Belgische receptie. België sloeg 9 aces bij mekaar, Nederland 6.

België speelde met Verhees, Van Walle, Depestele, Van de Voorde, Verhanneman, Klinkenberg, libero: Derkoningen.
Kwamen in Claes, Raymaekers, Tuerlinckx, Van den Dries.

This entry was posted in Heren, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
22.11.2017 Knack Roeselare eerste halvefinalist Beker van België Detail
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook