Belgische vrouwenploeg met ambitie naar Slovenië

Nationale vrouwenploeg met ambitie naar EK-kwalificatietoernooi in Maribor

Gert Vande Broek: “Duel met Frankrijk kan cruciaal zijn”

Vandaag donderdag vertrok de Belgische nationale vrouwenploeg naar het Sloveense Maribor om er deel te nemen aan het eerste EK-kwalificatietoernooi. Volgend weekeinde volgt het tweede en mogelijk beslissend toernooi in Kortrijk. Voor trainer Gert Vande Broek is de kwalificatie voor het EK een ‘must’. “De rechtstreekse kwalificatie in Kortrijk is de doelstelling,” specifieert de Belgische bondscoach.

Zijn scoutingteam heeft alle tegenstanders grondig ontleed. Van Frankrijk heeft het zelfs zestien wedstrijden van de recentste maanden op video. Maar het is natuurlijk op het terrein dat alles moet gebeuren.
“Montenegro is het minste gekend. Ze hebben één speelster die in de Champions League uitkomt. Op papier een haalbare kaart, maar het is de openingsmatch en je weet nooit of de zenuwen dan parten spelen. Opletten geblazen dus.

Dan komt Frankrijk, misschien wel de sterkste ploeg uit de groep. Ze staan al enkele jaren in de top-12 van Europa, we klopten ze op het WK 2009 in Polen en ik acht de kansen fifty-fifty, want de twee ploegen zijn natuurlijk geëvolueerd. Hun sterspeelster heet Bauer, een middenblokster die in de Italiaanse kampioenenploeg Busto Arsizio een grote inbreng heeft en goed is voor 20 punten per wedstrijd. De Fransen hebben een knokkersmentaliteit, enkele speelsters die ook al in Europese bekers ervaring opdeden. Maar we hebben ons wel uitstekend voorbereid op een confrontatie met hen,” weet Gert Vande Broek.

Blijft gastland Slovenië. “Als stage voorafgaand op de Universiade van vorig jaar klopten we ze twee maal. Maar het blijft een gevaarlijke outsider in onze groep, die kan gebruik maken van het thuisvoordeel.”
Maar de Belgische bondscoach rekent vooral op de progressie bij zijn eigen team.

“De samenhang van deze groep is één van de sterke punten. We hebben een schitterende spelverdeelster, die haar Europese ervaring kan doen afstralen op de jongeren, voor wie het super-belangrijk is dat ze aan EK’s deelnemen. Toen ik vier jaar geleden begon, beschikten we over goede juniores en voor het overige bijna allemaal vrouwen van een andere lichting. Momenteel is nagenoeg de ganse ploeg full-time met volley bezig. Vier jaar hebben we gewerkt om speelsters in goede competities onder te brengen. Vier jaar werken in soms amateuristische omstandigheden. Dankzij o.a. de topsportschool groeide er een andere mentaliteit en beseften de speelsters dat ze beter werden dankzij veel trainingen en misschien zelfs een job konden vinden in het volley. Nu is niet alleen Frauke Dirickx actief als profspeelster, we hebben zeven speelsters die in de volgende Champions League-competitie kunnen aantreden. Vier jaar werken aan meer professionele structuren en nu een homogene groep. Ik zou ontgoocheld zijn, mochten we het EK niet halen. Liefst al volgende week in Kortrijk.”

Europese ranking CEV: 10. Frankrijk, 16. België, 23. Slovenië, 28. Montenegro.

Programma van de nationale vrouwenploeg in Maribor:
Vrijdag 7 september: 17u Frankrijk – Sloveniê; 20u België – Montenegro.
Zaterdag 8 september: 17u Slovenië – Montenegro; 20u België – Frankrijk.
Zondag 9 september: 17u Slovenië – België; 20u Montenegro – Frankrijk.
Volgende week tweede kwalificatietoernooi in Kortrijk.

This entry was posted in Dames, EK 2013, Nieuws. Bookmark the permalink.
 archive
17.11.2017 Zware lottrekking voor Belgische teams in Champions League Detail
16.11.2017 Euromillions Cup Finals op 18 februari Detail
16.11.2017 Amigos Zoersel de onverwachte halve finalist? Detail
13.11.2017 Kevin Klinkenberg klopt Lecat en Valkiers Detail
12.11.2017 Red Dragons kennen alle mogelijke WK-tegenstanders Detail
12.11.2017 Noliko Maaseik opnieuw bij Europese top Detail

 archive
08.01.2017 Latvia – Belgium: 0-3 Detail
07.01.2017 Belgium – Turkey: 3-0 Detail
07.01.2017 Poland – Belgium: 1-3 Detail

join us on facebook